Házhozszállítás: a kisteherautók is egyre intelligensebbek

Kapcsolódó cikkek

Házhozszállítás: a kisteherautók is egyre intelligensebbek

Pörög a házhozszállítás – A kisteherautók is egyre intelligensebbé válnak

logisztika

4 perc

A koronavírus-járvány hatására rendkívüli módon felfutott a globális e-kereskedelem népszerűsége: a webshopok havi 22 milliárd oldalletöltést mértek 2020-ban. Az elmúlt egy évben az emberek kivételesen nagy arányban vásároltak online alapvető élelmiszereket és kiegészítő termékeket.

A fogyasztók várhatóan a jövőben is ragaszkodnak majd az internetes vásárlásokhoz, ezért minden eddiginél több kishaszongépjárműre (LCV) lesz szükség. Az online vásárlási boom miatt a haszonjárművek szegmensében lezajló gyors innováció intelligens és környezetbarát áruszállító járművek piaci bevezetését teszi lehetővé – derül ki a LeasePlan tanulmányából.

A kutatás áttekintést nyújt a kisteherautók és a házhozszállítás legújabb trendjeiről, beleértve a városi logisztikai központok megjelenését, a „big data” szerepét a hatékonyabb kiszállításokban, valamint az újgenerációs LCV-k technológiai fejlesztéseit.

Hogyan alakítja a házhozszállítás a kisteherautók piacát?

A vásárlás mára az egyik legnépszerűbb online tevékenységgé vált: a webshopos eladások értéke a becslések szerint 2021-ben elérheti a 6,54 billió amerikai dollárt. A házhozszállítási piac azonban nemcsak növekszik, hanem teljesen átalakul a kisteherautók innovációinak köszönhetően. Az alábbi három trend határozza meg az iparág fejlődését:

Ultraalacsony kibocsátású zónák

A környezetbarát közlekedés kialakításában már több mint egy tucat nagyváros élen jár, köztük Koppenhága, Amszterdam, London, Párizs és Milánó. Azonban számos további európai város vezet be minden eddiginél több ún. ultraalacsony kibocsátású zónát (ultra-low emission zone – ULEZ) a belvárosi területeken, amelyeknek szigorú kormányzati előírásoknak kell megfelelniük.

A tervek szerint néhány éven belül Budapesten is kitiltják majd a dízelautókat a belvárosból. Ez egyre inkább felkelti a vállalatok érdeklődését az elektromos kisteherautók iránt, és felgyorsítja az eLCV-technológiával kapcsolatos fejlesztéseket. A kiszállítócégek ugyanis nem kockáztathatják, hogy amiatt essenek el megrendelésektől, mert megfelelő jármű hiányában nem hajthatnak be ezekbe a zónákba.

Bár a mai belső égésű motorral rendelkező járművek „zöldebbek”, mint idősebb dízeles és benzines társaik, és egyelőre még behajthatnak a belvárosi kerületekbe, vitathatatlan, hogy az ULEZ zónák elterjedésével az eLCV-ké a jövő – összegezte a LeasePlan.

Helyi és fenntartható elosztóközpontok

Az online vásárlások robbanásszerű növekedése, a helyi termékek iránt megnövekedett fogyasztói kereslet és a károsanyag-kibocsátás csökkentését sürgető intézkedések mind az áruszállítási logisztika fejlesztését ösztönzik. Ennek részeként új külvárosi elosztóközpontok jönnek létre, ahonnan a végső címre szállíthatók a termékek. Ezek a logisztikai központok lehetőséget biztosítanak az elektromos LCV-k töltésére és akár más szektorok e-kisteherautói számára is szervizpontként szolgálhatnak.

Adatalapú, digitális alkalmazások az optimalizált kiszállítási folyamatért

A valós idejű adatok elengedhetetlenek a házhozszállítási folyamatok optimalizálásához. Éppen ezért az iparág vezető vállalatai egyre nagyobb arányban hasznosítják a kishaszongépjárművek adatait, és megbízható előrejelzésekkel növelik profitabilitásukat és versenyképességüket. Ez az egyik olyan módszer, amelyet más szektorban tevékenykedő kisteherautó-flottával rendelkező cégek is alkalmazhatnak.

Az újgenerációs LCV-k technológiai fejlesztései

Ma már számos olyan technológiai innováció elérhető a legtöbb gyártó kínálatában, amelyek biztonságosabbá, védettebbé és hatékonyabbá teszik a hagyományos haszongépjárműveket.

Biztonság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente mintegy 1500 olyan személysérüléses közúti balesetet regisztrálnak, amelyeket teherszállító járművek okoznak. Ez a szám 2019-ben az összes baleset 8,8 százalékát tette ki. A szükséges javítási munkák miatti kiesések jelentős kiadásokkal járnak a szállítócégek számára, ezért óriási nyomás nehezedik az autógyártókra a fejlesztéseik kapcsán.

A fejlett LCV-k biztonsági funkciói a járművezetőket és a gyalogosokat egyaránt védik a balesetektől, ráadásul ezek jóvoltából könnyebben elkerülhetők a karambolokkal kapcsolatos költségek a cégek számára. A személyautókban megtalálható funkciókon túl a gyártók egyre inkább a kishaszongépjárművekre szabott egyedi technológiát fejlesztenek. Ilyenek például:

– Az autonóm vészfékező rendszerek, amelyek radart, lézeralapú távérzékelőket (LiDAR) vagy hagyományos kamerákat használnak a jármű közelében található veszélyek felderítésére.

– Az oldalszél-stabilizáló, amely fedélzeti érzékelőkkel észleli, ha a gépkocsi az erős széllökések miatt keresztszélbe kerül, és automatikusan segít a vezetőnek sávban tartani a járművet.

–  A vezetéstámogató rendszerek, a többi között a sávkövető asszisztens, a visszagurulás-gátló rendszer, az adaptív sebességtartó automatika, az intelligens sebességasszisztens és az éberségfigyelő.

– A vészhelyzeti vagy „kimenekítést segítő” QR-kódok, amelyek az üzemanyag-töltő sapkáján vagy az LCV B-oszlopain, azaz az első ajtók mögötti tartóoszlopokon találhatók. Ezek célja, hogy a segélyszolgálatok gyorsan átlássák a jármű műszaki elrendezését a mentés vagy a helyreállítás során.

Védelem

A védelmi technológiák alkalmazása közvetlenül hatással lehet a vállalat eredményességére, hiszen csökkenti a lopás vagy a károk kockázatát, a biztosítási díjakat és a javítás, illetve a csere költségeit. A mai modern járművekben már megtalálhatók ezek a technológiák:

– High-tech biztonsági rendszerek, beleértve a rendkívül érzékeny riasztókat, az akkumulátoros szirénákat és az indításgátlókat.

– Elektronikus GPS-nyomkövetők a jármű pontos helyzetének meghatározására és lopás esetén a jármű távolról történő megállítására.

– Kameratechnológia a fedélzeti (dash cam) felvételek rögzítéséhez baleseti és biztosítási kárigények esetén.

Hatékonyság

Az üzemeltetők számára a hatékonyság és az üzemidő maximalizálása elengedhetetlen az eredményes működéshez. Az újgenerációs kisteherautók olyan újításokat kínálnak, amelyek megkönnyítik a flottamenedzserek, a vállalatok és sofőrök életét is.

– A moduláris gördeszkaplatform-technológia lehetővé teszi a jármű egyszerű testre szabását. Mivel az összes kritikus erőátviteli- és hajtáslánc-alkatrész lapos, téglalap alakú csomagolásban található (innen ered a gördeszka elnevezés), az autógyártók különböző karosszériákat helyezhetnek el a platform tetején. Így többféle LCV-konfigurációt lehet beállítani, speciális igényekre szabottan, például áruszállítás, orvosi felszerelések szállítása, takarítási szolgáltatások stb.

– A mechanikus járműhatékonysági megoldások közé tartozik a továbbfejlesztett aerodinamika is, amely előnyösen hat az üzemanyag-fogyasztásra, az elektromos meghajtású segédegységek (APU-k) pedig növelik az üzemidőt.

– A karbantartási fejlesztések csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, és növelik az alkatrészek kopásállóságát, továbbá csökkentik a szükséges olajcserék számát. Idetartoznak az abroncsnyomás-érzékelők, a motor kopásának állapotát ellenőrző olajelemzés és a csúcstechnológiás kenőanyagok – foglalta össze a flottakezelő cég.