Újabb versenyző a drónos kiszállítási piacon

Kapcsolódó cikkek

Újabb versenyző a drónos kiszállítási piacon

Újabb versenyző a drónos kiszállítási piacon

logisztika

1 perc

Az A2Z Drone Delivery nevéhez fűződik a kötél segítségével történő, szabadesésen alapuló RDS1 (Rapid Delivery System) kiszállítási mechanizmus. A cég nemrég a DroneUp-pal társulva hajtotta végre első kereskedelmi célú repülését.

A technológia célja eredetileg az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó és az életmentő gyógyászati ​​segédeszközök ultragyors kézbesítése volt olyan területeken, ahol a drón leszállása problémásnak bizonyult – legyen szó például egy hajóról vagy egy sűrű erdőről. De a DroneUp ezt a módszer vette igénybe a konzervbe csomagolt Coca-Cola termékek kiszállításához is az amerikai Georgia államban található Coffee megyében is.

Aaron Zhang, az A2Z Drone Delivery alapítója elmondta, az RDS1 egyedülálló képességeit pont a hasonló típusú lakossági szállításokhoz igazították. A kötéllel történő leengedésnek köszönhetően a drón pontosan és gyorsan képes kiszállítani a csomagot, miközben elkerüli az embereket, a házakat, a fákat vagy a vezetékeket.

A DroneUp elsősorban a gyorsasága miatt döntött az RDS1 technológia mellett. Ennek köszönhetően a célponton történő kézbesítés csak 30 másodpercet vesz igénybe, miközben a csomag óvatosan, sérülés nélkül ér földet. A LIDAR szenzoros rendszer pedig folyamatosan továbbítja az adatokat a gyors leengedést vezérlő fedélzeti firmware-nek.

A DJI Matrice 600 Pro-hoz hasonlóan az RDS1-et legfeljebb 2 kilogramm hasznos teherhez tervezték, és akár 3,5 kilométeres hatótávolságban is képes repülni. A kézbesítés előtt az A2Z szállítórendszerének súlyellenőrző funkciója biztosítja a túlterheltség elkerülését és kontrollálja a csomag leeresztésének sebességét.

Zhang úgy véli, mindez különösen hasznos lehet a többi között az erdei kereső- és mentőcsapatoknak történő kiszállításkor vagy a kikötőkben várakozó teherhajók esetén.

Ezenkívül az RDS1 folyamatosan monitorozza a hasznos terhet a „küldetés” teljesítése során, lehetővé téve az esetleges látóhatáron túli (beyond-visual-line-of-sight, BVLOS) műveleteket. Biztonsági zárjának köszönhetően pedig a csomag minden esetben a helyén marad.

Az RDS1 könnyen csatlakoztatható a DJI Matrice 600 és 600 Pro drónokhoz, de az A27-tel történő kapcsolatfelvételt követően más drónos platformokba is zökkenőmentesen integrálható.