DJI Mini 2: egyre több az extra az ultrakönnyű drónnál

DJI Mini 2: egyre több az extra az ultrakönnyű drónnál

DJI Mini 2: egyre több az extra az ultrakönnyű drónnál

még több IoT

2 perc

A kínai gyártó még tavaly jött ki a piac legkisebb és legkönnyebb, de minden szempontból drónnak tekinthető eszközével. Az a hobbidrón azonban kezdettől fogva kompromisszumos megoldásnak tűnt. Az új DJI Mini 2 viszont a Mavic Mini néhány szembetűnő hiányosságát is orvosolja.

A 449 dollárért kapható szerkezet ugyanúgy néz ki, mint pont egy éve megjelent elődje, még a súlyuk is megegyezik, mindkettő 249 grammot nyom. Ez utóbbi adat jelentőségét az adja, hogy a 250 gramm feletti pilóta nélküli repülőket az Egyesült Államok légügyi hatóságának (FAA) nyilvántartásba kell vennie.

A két drón közti fő különbség abban rejlik, hogy míg a korábbi verziók nem igazán megbízható WiFi-hálózaton keresztül működtek, a Mini 2 a stabilabb kapcsolatot teremtő és 2,5-szer nagyobb, akár 10 kilométeres hatótávolságú OcuSync 2.0 vezeték nélküli rendszert használja.

A gép kontrollerje ugyanaz, mint az új Mavic Air 2-é, bár annál lényegesen kevesebb szenzorral szerelték fel, így kevésbé fejlett akadálykerülő és követő tulajdonságai vannak.

A repülő eszköz videófelbontása akár 4K is lehet másodpercenként 30 képkockánál (fps) és 100 Mbps bitsebességnél, sokat javulva az előző videó készítés 2,7K, 25/30p, 40Mbps értékeitől. Az is új extrának számít, hogy már nagyítani is lehet: 4K-nál kétszeres, 2,7K-nál háromszoros, 1080p-nél pedig négyszeres zoomra van lehetőség.

Szimplán JPG helyett most már RAW fotók, illetve autóexpozíciós sorozatok készítésére is lehetősége van a tulajdonosnak. Képkészítési sebessége 1080 p akár 60 fps-nél, a The Verge az 1/2.3 inches szenzort azonban viszonylag kicsinek értékelte.

A kínai gyártó közölte, hogy javított a Mini motorjain a sebesebb gyorsulás és a nagyobb maximális sebesség (47 helyett 56 km óránként) érdekében, az eszköz akkumulátorideje pedig 30 percről 31-re nőtt. Széltűrése is javult, hiszen míg korábban 29 kilométeres óránkénti szélsebesség felett nem bírta, most csak a 39 kilométer per órásnál erősebb légmozgás kényszeríti a földre az akár 4000 méterrel a tengerszint felett is repülni képes drónt.

A portál tesztelője negatívumként mindössze az 50 dollárral magasabb kezdőárat említi, illetve hiányolja a vállalat sajtóközleményében nem említett vertikális fotómódot.

Az alapváltozatért, melyhez egy kontroller és egy akkumulátor jár, 449 dollárt kérnek, míg a három akkumulátorral, töltőegységgel és a szállítást megkönnyítő táskával összerakott Fly More Combo változat 150 dollárral többe kerül. Az amerikai piacra a súlymegkötés miatt nem csomagolnak propellervédőt.

Az eredet Mavic Mini áprilisban kapott szoftverfrissítést, ami hozzáférhetővé tette a manuális expozíciót, az optimális színhőmérséklet-beállítást biztosító fehéregyensúly kézi állítását és a cinematikus 24 fps módot. Így ez is jó választás lehet, különösen, ha az új hobbidrón piacra dobása miatt jelentősen leárazzák.

Forrás: