Még idén megnyithatja kapuit a világ első drónreptere

Kapcsolódó cikkek

Még idén megnyithatja kapuit a világ első drónreptere

Még idén megnyithatja kapuit a világ első drónreptere

logisztika

1 perc

A Coventry-ben készülő mini reptér a jövőbe enged betekintést.

A Birmingham közelében található beruházás célja, hogy megmutassa az érdeklődőknek, miként fog kinézni a valóságban a vertikálisan le- és felszálló járművek (eVTOL-ok),  vagyis a drónok és a repülő teherszállítók (cargo forgalom) kiszolgálására alkalmas infrastruktúra.

A program a brit kormány 1,2 millió font összegű támogatásával valósul meg, és a finanszírozásba a Hyundai is beszáll. Ehhez köze lehet annak is, hogy a dél-koreai autógyár azt tervezi, 2028-ban maga is előáll egy repülő modellel.

A zéró szén-dioxid kibocsátásúnak hirdetett, Air One néven futó platform novembertől a város északi részén, a Ricoh Arena mellett lesz látható. A világ legkisebb repülőterének nevezett egység 60 százalékkal kevesebb helyet foglal egy, mint egy hagyományos heliport. Napok alatt felállítható és a működtetéséhez áramra sincs feltétlenül szükség, állítja a tervező Urban Air Port cég.

A londoni székhelyű infrastruktúra-szolgáltató (IaaS) startup ezzel demonstrálná, hogy a levegőben közlekedő eszközökhöz szükséges infrastruktúra és a városi környezet összehangolható.

A köznyelvben repülő autónak nevezett eVTOL (electric vertical take-off and landing) valójában nem egy hol az úttesten, hol a levegőben közlekedő autó, hanem egy vertikális fel- és leszállásra képes elektromos helikopter. A kifejezetten könnyű jármű alkalmas például a lakók háztetők közti szállítására, vagy ahogy a projekt szintén bemutatja, a folyón elhelyezett leszállópályák és a nagyváros más részei közti közlekedésre.

Forrás: