Humanoid robottal erősítene a Ford

Kapcsolódó cikkek

Humanoid robottal erősítene a Ford

Humanoid robottal erősítene a Ford

logisztika

2 perc

A főleg autóiról, furgonjairól és városi terepjáróiról ismert cég új terület felé nyitott a csomagszállító robotjával. A Digit nevű gépember a önvezető furgontól a megrendelő küszöbéig szállítja a csomagokat.

Magával az autonóm járművel való kiszállítást – a Domino pizzacéggel közösen – már teszteli az amerikai autógyártó. Talán eközben jutottak arra a megállapításra, hogy az embereknek néha kényelmetlenséget okoz kisétálni a bejárati ajtón, és elhozni az út szélén várakozó autóból a megrendelt árut. Társultak tehát az oregoni Agility Robotics nevű startuppal, amely megalkotta a körülbelül 20 kilós csomagok szállítására képes, emberszerű robotot.

A Ford közleménye szerint a Digit képes a lépcsőn járni vagy egyenetlen terepen menni, akkor sem dől el, ha nekiütköznek, sőt még az akadályokat is kikerüli. Egyelőre nem derült ki, hogy a vállalat tervei között saját kiszállító cég létrehozása szerepel, vagy partnerei számára végzi majd a munkát.

Korábban, amikor a michigani Ann Arbor-ban a pizzaszállítás próbája zajlott, a megrendelőnek még oda kellett sétálni a szállítójárműhöz. Az érintőképernyőn a megfelelő kódot  kellett beütni, ezt követően a furgon egyik hátsó ablaka kinyílt, és így hozzáférhetővé vált az átvehető doboz.

Autóipari költségcsökkentés

A közlemény néhány nappal azután érkezett, hogy a cég bejelentette, költségtakarékossági okokból alkalmazottainak 10 százalékát elküldi. Rajta kívül több autógyártó is a kiadásainak visszafogására kényszerül. Ezzel próbálnak alkalmazkodni a többi közt a mesterséges intelligencián alapuló technológiákra, például az autonóm járművekre fókuszáló gazdasági változásokhoz.

A Ford a tervek szerint egyre inkább az elektromos és a sofőr nélküli autókra koncentrál. Itt azonban komoly konkurenciával kell szembenéznie; olyan cégekkel van versenyben, mint a Tesla vagy a Google anyacége, az Alphabet.

A lépcső még kifog a robotokon

Hiába jósolják, hogy az önvezető járművek forradalmasítják a logisztikát és a közlekedést, amivel sofőrök millióinak állását sodorják veszélybe, a teljes házhozszállításban azonban a szakemberek nem várnak ekkora változást. Míg az autók és a kamionok képesek „elvezetni” magukat, a lépcsőkön még sokáig nem tudnak majd felmenni, és nem rakják a küszöbre a kiszállított csomagot.

A Digit viszont állítólag képes minderre: a cég videóján látszik, ahogy a szerkezet behajtogatja magát a furgonba, majd a helyszínen kiszáll és a küldeményt a bejárati ajtó elé helyezi. Ha segítségre van szüksége, a szállítást végző járművel is kapcsolatba tud lépni. Azt viszont a vállalat nem árulta el, hogy az új „alkalmazott” mikortól áll munkába, illetve tervezik-e egyáltalán annak kereskedelmi célú használatát.

Forrás:

CNN