Okosmegoldások a vízilabdában

Kapcsolódó cikkek

Okosmegoldások a vízilabdában

Okosmegoldások a vízilabdában

IoT Podcast

20 perc

A magyar női vízilabda-válogatott munkáját is számos technológiai fejlesztés segíti: a fiziológiai adatok mérésén túl a meccsek részletes videós kiértékelése is sokat lendíthet a játékosok teljesítményén.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Trend FM műsorában Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya beszélt arról, hogy a technológia milyen módon segíti a csapatot a minél jobb helyezések elérésében.

A felkészülésnél természetesen különböző terheléses teszteket is végeznek, aminek része a savasodás- és az állóképesség-mérés. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati klinikán végzik ezeket a vizsgálatokat évente néhányszor, illetve edzésen és a felkészülési tornák során, mérkőzés közben is tudnak a többi között savasodást és pulzusszámot mérni.

Éles helyzetben egyelőre ezeket a mérőeszközöket nem lehet használni, mert nincsenek azon a szinten, hogy kibírják a folyamatos víz alatti működést, illetve a sportra jellemző harciasabb játékot és dulakodást. Mivel jelenleg még nincs olyan viselhető okoseszköz, amely víz alatt, biztonságosan és sérülésmentesen használható, így egyelőre edzéseken és felkészüléseken használják a fürdőruha alatt rögzíthető pulzusmérőt. A savasodást kimutató laktátmérést pedig a csapat orvosa végzi egy hordozható műszer segítségével a kispadon.

A savasodás jelzi, hogy egy játékos mikor jut el ahhoz a határhoz, ahonnan már rohamosan kezd fizikálisan és „fejben” is fáradni. Ez különböző érték lehet mindegyik játékosnál, ezért is fontos ennek a szintjét személyre szabottan ismerni. „Néhány ellenőrzött mérés után természetesen egy jó edző már ránézésre is meg tudja mondani, mikor fárad annyira a játékos, hogy ideje lecserélni” – tette hozzá Bíró Attila.

Ma már minden profi sportban elengedhetetlen fontosságú a videoelemző szoftverek használata. A szövetségi kapitány a műsorban kitért arra is, hogy a női válogatott egy Olaszországban fejlesztett rendszert használ. A program kezeléséhez külön szakember szükséges, aki például egyik kézzel veszi fel a mérkőzéseket, a másikkal pedig már az edzői instrukciók alapján a vágásokon dolgozik.

Ezekből a felvételekből az egész csapat közösen tanulhat, de természetesen az egyes posztok számára külön összeállításokat is készítenek. Így egy kulcsmérkőzés előtt a kapus végignézheti, hogy az ellenfél lövői a kapu melyik sarkát preferálják, vagy éppen az ötmétereseket jellemzően hová szokták lőni.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy mindig csak mechanikusan erre építkezne bárki bent a vízben, hiszen ilyen profi szinten mindenkiben megvan az az intuíció, ami a játékhoz szükséges. Sokkal inkább arról van szó, hogy amikor ez a megérzés kevésbé jól működik a fáradtság és a stressz miatt, akkor se csorbuljon a teljesítmény, és ahogy az edző fogalmazott „kottából” is képesek legyenek folytatni a mérkőzést.

Hallgassa meg a teljes interjút!