Mennyire pontosak a fitneszkütyük?

Mennyire pontosak a fitneszkütyük?

Mennyire pontosak a fitneszkütyük?

egészség

1 perc

A Stanford Egyetem kutatói szerint nem igazán. A pulzust egészen jól mérik, az elégetett kalóriákat azonban nem mindig vezetik pontosan.

Az amerikai egyetem kutatói hatvan önkéntest válogattak ki a kutatásukhoz. Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a nem vagy a testtömegindex. Összesen 31 férfit és 29 nőt válogattak be – számolt be a tesztről az Index.

A számos eszköz mellett pontosnak minősülő, orvosi vizsgálattal is mérték az adatokat (a pulzusszámból és a kilélegzett szén-dioxid mértékéből megbízhatóan megmondható az elégetett kalória száma), majd összevetették azokat.

Sportolásra buzdít a legtöbb okoskütyü

Úgy találták, hogy a szívritmus terén a Samsung modelljén kívül legfeljebb 5 százalékos eltéréssel működtek a készülékek, ami azt jelenti, hogy akár orvosi vizsgálatokban is hasznukat lehet venni. A kalóriaszámok terén azonban még a legpontosabb Apple Watch és Fitbit is 27%-kal tért el a valós értéktől, a legrosszabb versenyző, a PulseOn pedig átlagosan 93%-os eltéréssel dolgozott.

Nem szabad elfelejteni azonban azt a fontos tényezőt sem, amelyet Lara Lewington, a BBC újságírója vont le egy hasonló eltéréseket mutató teszt után még 2015-ben: a viselhető kiegészítők adatai lehetnek bármennyire pontatlanok, ha mozgásra buzdítják viselőjüket. Ha valaki ezek nélkül csak a számítógép előtt vagy a kanapén ülne naphosszat, akkor teljesen mindegy, hogy mennyire tudja kalóriára pontosan, mennyit égetett el a kocogással – legalább kiment és tett valamit az egészségéért.