Újabb légikarbantartó cég utazik a kevert valóságban

Kapcsolódó cikkek

Újabb légikarbantartó cég utazik a kevert valóságban

A kevert valóságban utazik a Baltikum legnagyobb légikarbantartó cége

gyártás

2 perc

Folytatja nemzetközi piaci terjeszkedését a startupból immáron scaleuppá érett magyar AerinX. Az innovatív techcég legújabb nemzetközi partnere a tallini központú, de globális piacra dolgozó Magnetic MRO. A két társaság közötti megállapodás értelmében a Baltikum legnagyobb légikarbantartó vállalata hamarosan elkezdi használni az AerinX által fejlesztett kevert valóság (mixed reality) alapú, fejlett repülőgép-átvizsgáló rendszert.

Világszerte egyre nagyobb az igény a légikarbantartás területén tevékenykedő vállalatok – független karbantartó cégek, légitársaságok és egyéb kapcsolódó szereplők – részéről a hatékonyságot és termelékenységet növelő digitális megoldások iránt. A fejlett technológia alkalmazása ugyanis jelentős versenyelőnyt jelenthet.

Az MRO (légikarbantartó) szektor által használt szoftveres megoldások piaca szakértők szerint a jelenlegi csaknem 7 milliárd dollárról (2100 milliárd forint) 8 milliárd dollárra (2400 milliárd forint) nőhet 2025-re.

A szegmens világszinten egyik kiemelkedően innovatív szereplője az AerinX, melynek első piacérett terméke a repülőgépek külső átvizsgálását támogató ún. kevert valóság (MR) alapú szoftveres megoldás. A fejlesztés a karbantartó mérnökök munkáját támogatva lényegesen gyorsabbá, megbízhatóbbá és pontosabbá teszi a karbantartási folyamatokat. 

A high-tech rendszer segítségével a szakemberek valós idejű információkat tudnak rávetíteni a légi jármű felületére, így az esetleges külső sérülések felmérése és regisztrációja a hagyományos módszerekhez képest jóval gyorsabban, pontosabban végezhető el. A kapcsolódó munkafolyamatok időigénye pedig mintegy 80%-kal csökkenthető.  

A techcég a napokban az MRO Europe konferencia és szakkiállítás keretében Amszterdamban kötött együttműködési megállapodást a Magnetic MRO globális vállalattal.

Több éves kutatás-fejlesztést követően a magyar társaság idén kezdte meg a nemzetközi piacra lépést hi-tech termékével, melyet mostanra az Európai Unióban és az Arab-öbölben is több vállalat alkalmaz már. Az AerinX globális piaci terjeszkedés gyorsítása érdekében nemzetközi iparági befektető részvételével tőkebevonásra készül, melynek előkészítését már megkezdte az informatikai vállalkozás.