Drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztett a magyar cég

Kapcsolódó cikkek

Drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztett a magyar cég

Drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztett a magyar cég

logisztika

2 perc

Egyre több területen alkalmazzák és tesztelik a pilóta nélküli repülőkkel való csomagszállítás lehetőségét. Ezek az eszközök az egészségügytől a hadiiparig számos folyamatot könnyíthetnek meg például azzal, hogy a nehezen megközelíthető vagy katasztrófa sújtotta területekre is képesek ételt vagy gyógyszert szállítani. A drónnal való szállítást forradalmasíthatja egy magyar fejlesztésű doboz, amelyben a tárgyak rögzíthetők, így a többi között folyadékok biztonságos reptetését is lehetővé teszi.

A dróntechnológia a logisztikát is forradalmasíthatja. Ezek az eszközök ugyanis rendkívül rövid idő alatt képesek nagy távolságot megtenni, ráadásul olyan helyek is megközelíthetőek velük, ahová másként nehezen vagy egyáltalán nem lehetne eljutni. Ezt ismerte fel a magyar Loricatus Kft., és vonta be egy speciális doboz prototípusának fejlesztésére a Limes Model munkatársait.

A Loricatus Delivery Box eredményességét mutatja, hogy ma már Ázsiában, Dél-Amerikában és a szovjet utódállamokban is értékesítik. Minden olyan részén a világnak, ahol a szállító drón működőképessége biztosított, illetve a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.


 
„Makettező cégként indultunk, de az utóbbi időszakban kimondottan nagy hangsúlyt fektetünk a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre. A folyamatos fejlődésre törekszünk, ezért is örültünk, amikor megkerestek minket azzal, hogy 3D nyomtatás segítségével készítsünk egy szállítódobozt. A tervezés során azonban kiderült, hogy 3D nyomtatással a teljes fejlesztés nem valósítható meg. Ekkor kezdődött el a valódi innovációs tevékenység, melynek eredményeként egy igazi high-tech anyagból, karbonból alakítottuk ki a szállítódoboz prototípusát” – emelte ki Tálosi László innovációs vezető.

A formatervezés során a repülési tesztekhez a Loricatus iránymutatása mellett a Limes munkatársai 1:1-es maketteket készítettek, amelyek súlyban is megfelelt az elvárásoknak. Közös tesztek során vizsgálták, hogy a drón miként viselkedik a szállítás közben. Az első tesztet követően a konzolt át is kellett tervezni, hogy a tároló stabilabban illeszkedjen, és hirtelen manőverek vagy esetleges rezonáció ne befolyásolja a repülési tulajdonságokat.

Hivatalos laborteszteket is végeztettek, melyek során a konzol terhelhetőségét és a doboz ütésállóságát vizsgálták. Az eredmények az elvárásokat messze túlteljesítették.


 
A megvalósult és már gyártott  Loricatus Delivery Box egy kézzel is fel- és leszerelhető, víz-, por- és ütésálló, 7.300 köbcentiméteres térfogatú, 626 gramm súlyú tároló, amelyben 2 kilogramm súlyt lehet szállítani. Az eszköz jelenleg egyórás repülési időt és 15 kilométeres távolságot képes áthidalni. Egy zsák segítségével a benne szállítható tárgy rögzíthető, így folyékony halmazállapotú anyagok szállítására is alkalmas.