2025-re megszállják a mezőgazdaságot a drónok

Kapcsolódó cikkek

2025-re megszállják a mezőgazdaságot a drónok

2025-re megszállják a mezőgazdaságot a drónok

agrár

2 perc

Az építőipar, a rendvédelem és a biztonságtechnikai területek mellett ma már az agráriumban is egyre nagyobb a pilóta nélküli repülők népszerűsége. A tendenciát jól szemlélteti, hogy míg becslések szerint néhány évvel ezelőtt az agrárvállalatok körülbelül 80 százaléka elzárkózott a technológiától, ma már 80 százalék nyitott arra.

Török Gyula drónszakértő kiemelte, hogy az eszközök felhasználása az agráriumban a multispektrális mérésektől a vadállomány megfigyeléséig szerteágazó, és az elvégzendő feladatoktól függően a megtérülési idejük rendkívül gyors.

Folyamatosan javul a magyarországi piac helyzete, hazánkban nemcsak a kínálat, hanem a technológiához szükséges szaktudás is kimagasló az Európai Unió többi tagállamához képest. A másik oldalon a kereslet is élénkül, igaz, a napi szintű gazdálkodásba bevezetett eszközök száma egyelőre alacsony.

„Az agráriumban legnépszerűbb felhasználási mód az úgynevezett monitoring. Multispektrális mérésekkel növényállapot-elemzéseket lehet végezni, ezáltal egyszerű detektálni a különféle betegségeket. A drónos permetezés szintén egyre elterjedtebb, a gazdákra az időjárási körülmények is nagy nyomást helyeznek, hogy térjenek át erre a módszerre. Bár Magyarországon még nem, Nyugat-Európában már jellemző az is, hogy a vadállomány megfigyelésére, számlálására és mentésére alkalmazzák a drónokat, de emellett földmérést és területszemlézést is rendkívül hatékonyan végre lehet hajtani a technológiával” – sorolta az ABZ Drone ügyvezető-tulajdonosa.

Rövid megtérülési idő

Mint mondta, a technológia a legkisebb agrárvállalkozásoktól a multikig mindenki számára elérhető, ráadásul a várható pályázatok meg is könnyíthetik majd az eszköz- és szoftverbeszerzést. Erre meglátása szerint szüksége is lesz mindenkinek, mert 2025-re elképzelhetetlen lesz egy olyan mezőgazdasági cég, ahol nem alkalmaznak pilóta nélküli repülőeszközt valamelyik munkafolyamatban.

Török Gyula hozzátette, a drónok a munkagépekhez viszonyítva kifejezetten olcsók, és az elvégzendő feladat típusától függően rövid megtérülési idővel lehet számolni. Példaként említette, hogy 100 hektárnyi táblának a növényvédelmi kezelése kétmillió forintba is kerülhet, de ha a multispektrális mérés azt mutatja, hogy elég a 15 százalékára kijuttatni a permetet, akkor 300 ezer forintból is meg lehet azt oldani. A megtérülési idő függhet még az adott gazdaság vezetőjétől, illetve attól is, hogy mennyire veszik komolyan a precíziót.

150 órás tanfolyamra készüljenek a gazdák

„Egy kis drónos repülés egy 4-5 napos tanfolyammal elsajátítható, de a permeteződrónok esetében már 150 aktív órát kell ahhoz eltölteni, hogy valaki képes legyen a kezeléseket hibátlanul és felelősségteljesen megvalósítani. Vállalatunknál az eszközöket csak oktatást követően veszik át ügyfeleink, gyakorlatorientált képzéseinkkel is elősegítve, hogy a lehető legjobb és legbiztonságosabb legyen a repülés a légi forgalomra tekintettel is” – összegezte a szakember.

Az ABZ Drone nagy hangsúly fektet arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz álljon partnereik rendelkezésére, de Magyarországon általánosságban hiány van a raktárkészletből a dinamikus keresletnövekedés miatt. Továbbá egyedi igény szerint drónfejlesztésben is részt tudnak venni.