Az olaj- és gáziparban is megéri a digitális átállás

Kapcsolódó cikkek

Az olaj- és gáziparban is megéri a digitális átállás

Az olaj- és gáziparban is megéri a digitális átállás

energia

2 perc

A dolgok internete (IoT) az energiaiparban, így például a vezetékek felügyeletében is hatékonyan segíthet. Szenzorokkal monitorozható a többi között a vezetékek nyomása, az olaj- vagy gáz áramlása, valamint az esetleg műszaki hibák és szivárgások is. Íme, néhány terület, ahol kamatoztatható az intelligens technológia.

Biztonságos fúrás: gyakorlatilag a fúrás mindennek az alapja. Azonban minél mélyebben történik mindez a földben, annál veszélyesebbé válik. A szenzorok révén viszont a mérnökök folyamatosan monitorozhatják és az aktuális állapotokhoz igazodva kalibrálhatják újra rendszereiket a fúrás különböző szakaszaiban. Ezzel csökkenthetik a kutatás és kitermelés biztonsági kockázatait, és megelőzhetik az esetleges robbanásokat vagy leállásokat.

Vezetékek monitorozása: az elosztócsatornákban található csövekbe integrált szenzorok révén könnyedén nyomon követhető a kőolaj útja, azaz a telephelyről a tartályokba és/vagy az olajfinomítókba történő eljutása. Így a helyszínen lévő mérnökök azonnal tudják, mikor lép fel probléma a szállítás bármely pontján.

A hibák a többi között dugulásból, hőmérséklet- vagy nyomásváltozásból adódnak, mivel ezek miatt csökkenhet az áramlási sebesség, ami pedig rosszabb esetben akár csőtöréshez is vezethet. Az IoT-alapú távfelügyelet további előnye, hogy a csővezetékek sok esetben nehezen megközelíthető helyeken vannak.

Átláthatóság: az Internet of Things rendszerek révén valós időben követhető, hogy egy adott időpontban mennyi kőolaj vagy gáz halad keresztül a vezetékeken, így nincsen szükség fizikai értelemben vett – emberi – beavatkozásra. Ez nemcsak elősegíti a folyamat átláthatóságát az iparági szereplők számára, hanem biztosítja azt is, hogy a kezelők bármikor elszámoltathatók legyenek.

Egészség és biztonság: a fúrótornyokon vagy a vezetékrendszereken dolgozni veszélyes munkakörnek számít.. Az „okos” helyszíni megoldások révén azonban a kapcsolódó munkafolyamatok is biztonságosabbá, állandóan monitorozhatóvá tehetők, biztosítva ezzel a dolgozók nagyobb védelmét.

Költséghatékonyság és adatbiztonság

Az olaj- és gázipari társaságok ezeknek a beruházásoknak és a modern adatelemzési módszereknek köszönhetően mérsékelhetik a működési és infrastrukturális kiadásaikat, továbbá hatékonyabbá tehetik a készletgazdálkodásukat.

Ugyanakkor az IoT-technológiák ipari alkalmazásánál is megfelelő körültekintésre és emelt szintű védelemre van szükség. A szenzorok működését kiberbiztonsági szempontból is folyamatosan monitorozni kell, elkerülve, hogy illetéktelenek is behatolhassanak a rendszerbe. Így például megfelelő IT-biztonsági megoldások és virtuális magánhálózat (VPN, Virtual Private Network) használatával a dolgozók a kapcsolódó alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá a telepített eszközökhöz.

Forrás: