Ez a drón riasztást küld, ha gázszivárgást észlel

Kapcsolódó cikkek

Ez a drón riasztást küld, ha gázszivárgást észlel

Ez a drón riasztást küld, ha gázszivárgást észlel

energia

2 perc

Az ABB piacra dobja a világ leggyorsabb, legérzékenyebb, drónra telepített, gázszivárgást felderítő és üvegházhatású gázokat mérő rendszerét. A HoverGuard biztonságosabbá teszi, és új környezetmérési lehetőségeket kínál a Földet behálózó, sok millió kilométernyi csővezeték-hálózat üzemeltetői számára.

Az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását biztosító csővezetékek gyakran megközelíthetetlen területeken futnak. Az üzemeltetőknek szavatolniuk kell a csővezetékek biztonságát, épségét és megbízható üzemét, azonban a szagtalan és láthatatlan gázszivárgások felderítése komoly kihívás, és igen költséges művelet.

Az ABB Ability Mobile Gas Leak Detection System legújabb tagja, a HoverGuard olyan megoldást kínál, amellyel a gázszivárgások a korábbiakhoz képest gyorsabban és megbízhatóbban deríthetők fel.   

Az eszköz a földgázelosztó- és távvezetékektől, a gyűjtővezetékektől és a gáztároló létesítményektől akár 100 méteres távolságból is képes gyorsan, biztonságosan és megbízhatóan észlelni, mennyiségileg meghatározni és feltérképezni a szivárgásokat. A HoverGuard automatikusan készít átfogó, digitális jelentéseket, amelyek összefoglalják a mérési eredményeket. Ezek a jelentések a felmérést követően, perceken belül megoszthatók.

A felhőre csatlakozó, többféle gáz detektálására alkalmas fejlesztés az első, személyzet nélküli légi járműre (UAV), azaz drónra telepített rendszer, amely a repülés során folyamatosan méri a metán, a szén-dioxid és a víz paramétereit. Az egyes üvegházhatású gázok eltérő hatást fejtenek ki a környezetre, és eltérő mennyiségben vannak jelen a légkörben.

Az elemzőegység rendkívül gyors reagálásának és nagyfokú pontosságának köszönhetően a tudósok és a kutatók megbízhatóan tudják számszerűsíteni az üvegházhatású gázok áramlását, fizikai mennyiségeit. Ezek az információk az éghajlatot és a környezetszennyezést befolyásoló komplex környezeti folyamatok tanulmányozása terén játszanak fontos szerepet.

A szabadalmaztatott hullám-modulációs (cavity enhanced), lézerabszorpciós spektroszkópia a hagyományos szivárgásészlelő eszközökhöz képest csaknem 1000-szer nagyobb érzékenységgel és több mint tízszer gyorsabban érzékeli a metánt. Ez a mérési érzékenység lehetővé teszi, hogy a HoverGuard 40 méteres vagy afölötti magasságban, és 88 km/h-nál nagyobb sebességgel repülve is észlelje a gázszivárgásokat. A hagyományos megoldásokhoz képest a 3 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas drónra szerelt készülék percenként 10-15-ször nagyobb területet képes lefedni.   

„Korábban a vizsgálatokat végző szakembereknek a szivárgások feltárása során lassú, minőségi, analóg érzékelőkre vagy drága, érzékeny kamerára kellett támaszkodniuk. Az innovatív megoldásunk kiváló hatékonysággal vizsgálja át az egyébként gyalogosan vagy járművel megközelíthetetlen területeket. Növeli a csővezeték-hálózat biztonságát akár távoli területeken, akár városi környezetben, a földgázszivárgások észlelésében és feltérképezésében pedig olyan, nehezen elérhető helyeken, mint a hidak, útjogkorlátozással rendelkező vagy növényzettel fedett területek, gáztárolók és vezetékek”– mondta Doug Baer, a lézeres analizátorok termékmenedzsere.