Könnyen beazonosítható a felesleges energiafelhasználás

Kapcsolódó cikkek

Könnyen beazonosítható a felesleges energiafelhasználás

Könnyen beazonosíthatóvá válik a felesleges energiafelhasználás

energia

2 perc

Az okosmérőrendszer segítségével jelentősen csökkenthetik a vállalkozások az energiafelhasználásukat, ugyanis használatával pontos, átlátható képet kaphatnak az aktuális fogyasztásról, ráadásul a rendszer riasztást is küld, ha a fogyasztás átlépi az előre meghatározott küszöbértéket, lehetővé téve az azonnali beavatkozást. A Vodafone Energiamonitoring megoldása új lehetőségeket kínál a vállalatok számára a fenntarthatóbb működés eléréséhez.

Az energiaköltségek komoly kihívást jelentenek napjainkban. Az emelkedő árak következtében ugyanis akár a három-négyszeresükre is nőhetnek ezek a kiadások. Az elfolyó energia megtakarításával a társaságok jelentősen csökkenthetik pénzügyi terheiket, javíthatnak versenyképességükön, nem utolsó sorban pedig karbonlábnyomukat is nagymértékben csökkenthetik. 

A digitális megoldásokkal, az adatok monitorozásával és a folyamatok élő nyomkövetésével teljes működési láncok optimalizálhatók. Ennek hatékony példája az energiamonitoring, amely a felhasználás pontos követésével teszi fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá a cégek működését.

A fejlesztés segítségével egyetlen, online felületen tekinthetők meg a mérőműszerek által mért berendezések vagy akár több telephely valós idejű energiafogyasztása, illetve a helyiségek hőmérséklete. A rendszer az előre beállított küszöbérték átlépésekor riasztást küld e-mailben vagy SMS-ben, így gyorsan megelőzhetők vagy javíthatók a műszaki meghibásodások, amely további költségeket spórol meg a vállalkozásoknak.

Energiahatékonyság okosan

A Vodafone Energiamonitoring akár a meglévő energetikai mérőműszerek és szoftverelemek megtartásával is kiegészítheti a vállalkozás rendszerét almérőkkel, ezzel eleget téve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletének is. Az almérők által mért adatokat a rendszer a vezetékes vagy mobil hálózaton keresztül továbbítja, majd egy online felületen jeleníti meg. 

A mért adatok visszamenőlegesen is elemezhetők, exportálhatók és tárolhatók, így az is könnyebben azonosítható, hogy hol van szükség energiahatékonyságot növelő beavatkozásra. Az adatok ismeretében akár az egyszerű beállítások és a manuális beavatkozás is jelentősen javíthat az energiahatékonyságon. A havidíjas elszámolás megfizethető azon vállalkozások számára is, amelyek az egyszeri beruházás költségeit nem tudják vállalni, továbbá a telekommunikációs szolgáltató segítséget kínál a vállalatoknak az EKR-elszámolásban is.

„A Vodafone több mint 10 éve van jelen a piacon és folyamatosan keresi azokat a digitális megoldásokat, amelyekkel partnerei működését zöldebbé teheti, hiszen a vállalat maga is elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Egy időtálló és hatékonyan működő M2M-IoT megoldás megtervezése, fejlesztése és üzemeltetése komplex feladat. A Vodafone 20 éves, nemzetközi IoT-területen szerzett tapasztalatával segít partnereinek egyedi igényekre szabott megoldásokat találni, mindezt kiszámítható, előre tervezhető költségek és rugalmas, a cég igényeihez igazodó üzleti megoldásokon keresztül. Az Energiamonitoring megoldásunk ezeknek a feltételeknek eleget téve igyekszik segíteni partnereinket egy költség- és működéshatékonyabb, valamint zöldebb jövő elérésében” – mondta Dobó Mátyás, a vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A dolgok internetére (IoT) építő megoldások az üzleti világ szinte minden szektorában kínálnak megoldásokat a hatékonyabb működtetésre. Az energiamonitoring távfelügyeleti és folyamatoptimalizáló megoldásaival hatékonyabb működtetést tesz lehetővé mind a városgazdálkodás, mind a pénzügyi cégek számára. Az iparban és az építőiparban az áramfogyasztás monitorozása mellett átláthatóbbá és egyszerűbbé tehetők a folyamatok például a nagyértékű gépek és áruk nyomon követésére alkalmas fejlesztésekkel is.

A mezőgazdaságban a tartástér felügyelete, a szenzorokkal felszerelt ólak, az intelligens kamerák, vagy a földeket figyelő drónok hoznak majd jelentős változásokat a közeljövőben. A kereskedelmi és logisztikai vállalatok nyomon követhetik akár a termékcsoportok iránti keresletet, vagy távolról ellenőrizheti a hűtőszekrények megfelelő működését. A turizmus területén a költséghatékony működés fontos részét képezi az épületek energiafelhasználásának optimalizálása, illetve karbantartása, melyekre szintén megoldást nyújthatnak például a Vodafone energetikai és gépészetmonitoring megoldásai.