Energia- és klímaválság: digitális mentőöv a mezőgazdaságban

Kapcsolódó cikkek

Energia- és klímaválság: digitális mentőöv a mezőgazdaságban

Klímaváltozás és energiaválság: digitális mentőöv a mezőgazdaságban

agrár

3 perc

A Vodafone Group megbízásából felmérés készült Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon a helyi gazdák digitalizációs elképzeléseiről, valamint az őket érintő környezeti kihívásokról. A magyarországi felmérés rámutatott, hogy a hazai gazdák 98%-a aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt, ugyanakkor jelentős részük (94%) azt is látja, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez. Ennek megfelelően szinte mindegyikük (90%) azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe. A Vodafone Magyarország őket kívánja támogatni stabil és biztonságos hálózatával, továbbá IoT, CAT-M és 5G alapú megoldásaival.

A Savanta ComRes által készített „A gazdálkodók és a digitalizáció” című felmérés keretében Európa és Afrika 13 országában több mint 600 gazdát kérdeztek meg a gazdaságuk digitalizálásával kapcsolatos elképzeléseikről, az őket érintő környezeti kihívásokról, beleértve az ellátási láncokra is hatással lévő jelenlegi geopolitikai és társadalmi nyomást, valamint a mezőgazdasági berendezések és alapanyagok növekvő költségeit.

A kutatásból kiderült, hogy a gazdálkodók a legnagyobb kihívásnak a többi között az éghajlatváltozás következményeit, valamint üzemanyag- és energiaköltségeket, a termények és az állatállomány alacsony piaci árát érzik a legnagyobb problémának. A magyarországi gazdák rendkívül magas arányban, egész pontosan 98 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt.

A felmérés szerint a gazdák már most is igénybe vesznek digitális eszközöket a műtrágya- és vízfelhasználás csökkentése, valamint a talaj állapotának javítása érdekében. Sőt, a hazai gazdálkodók 94 százaléka érzi úgy, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez. 

A megkérdezettek úgy vélekedtek, hajlandóak lennének olyan digitális beruházásokba fektetni, amelyek segítik őket az éghajlatváltozás és más hasonló problémák leküzdésében. A felmérésben részt vevő magyar gazdálkodók szinte mindegyike, 90 százaléka azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe. 

A gazdaságokban használt intelligens eszközök segíthetnek a költségek mérséklésében, valamint a napjainkban kritikus fontosságú energia-, műtrágya- és vízfelhasználás csökkentésében. Az alkalmazott technológiák a drónok, a járműkövető megoldások, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a blokklánc technológia, valamint az okostelefonos alkalmazások használatára terjednek ki, amelyek lehetővé teszik az időjárási- és talajviszonyok, továbbá a költségek és a piaci árak alakulásának figyelemmel kísérését. Az intelligens vízellátási, öntözési és növénytáplálási megoldások szintén hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez és a kulcsfontosságú mezőgazdasági adatok átláthatóságának javításához.

Vannak azért leküzdendő akadályok

A digitális mezőgazdasági megoldások széles körű és folyamatos alkalmazásának azonban egyértelmű akadályai vannak. A magyar gazdák 42 százaléka különösen nagy kihívásként említette az eszközök és egyéb hardverek költségének fedezését, emellett a kutatás arra is rámutatott, hogy Magyarországon a gazdák 44 százaléka a digitális megoldások használatát ismertető képzésre is igényt tartana.  

A legmodernebb technológiák is bevethetők a hazai agrárszektorban

A Vodafone Magyarország a stabil és biztonságos hálózat mellett a legmodernebb technológiai innovációkkal – köztük az IoT, CAT-M és 5G alapú megoldásokkal –, továbbá azok implementációjával kapcsolatos tanácsadással igyekszik támogatni a hazai gazdákat digitalizációs törekvéseikben.  

A szolgáltató által kínált okosmegoldások révén a gazdálkodók növelhetik termelékenységüket és versenyképességüket – legyen szó a földművelés, az állattartás vagy az energiafelhasználás területéről. A földművelés területén  a többi között szenzoros megoldásokkal támogatják a környezeti változások megfigyelését, drónok segítségével valósulhat meg a mintavétel és a minőségvizsgálat, lehetővé válik a termesztési környezet modellezése a „mikrogazdaságokban”, továbbá digitális csapdákkal léphetnek fel a gazdák a kártevők ellen. 

A legmodernebb technológiákkal emellett mind az állattartás, mind a feldolgozás folyamata eredményesebbé tehető: a távközlési cég a többi között e táv- és termelésfelügyeleti megoldásokat nyújt a hatékonyság növeléséhez. A harmadik terület az energiafelhasználás optimalizálása, ami napjainkban kiemelt jelentőséggel bír: ezen a területen nyújthatnak jelentős segítséget a gazdáknak az eszközmonitorozás vagy az online mérő és adatgyűjtő megoldások.

„Mindenképpen pozitív, hogy a gazdálkodók már most is alkalmaznak digitális megoldásokat. Ahogy azonban a kutatás is rámutatott, még többet kell tennünk annak érdekében, hogy Magyarország is áttérjen a digitális megoldásokra épülő mezőgazdaságra. Folyamatosan keressük azokat a fejlesztéseket, melyek technológiánk által támogathatják a hazai gazdaságok hatékony és fenntartható működését” – emelte ki Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A teljes jelentés itt érhető el.