Intelligens szenzorok segítik a magyar gazdákat

Kapcsolódó cikkek

Intelligens szenzorok segítik a magyar gazdákat

Intelligens szenzorok segítik a magyar gazdákat

agrár

2 perc

Az Agribit szolárlámpára emlékeztető eszközeivel a gazdálkodók folyamatosan felügyelet alatt tudhatják szántóföldi növényeiket. Ez segíthet az öntözés vezérlésében, a permetezés időzítésében, a növénybetegségek kialakulásának becslésében vagy akár a fagyvédelmi riasztásban is. A társaság célja a precíziós technológiák elérhetővé tétele a kisebb területet művelők számára is.

Tóth Miklós, az Agribit tulajdonosa elmondta: napjainkban az adatok forró területnek számítanak. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az adatok begyűjtése önmagában véve még nem feltétlenül elegendő. Azokat fel kell dolgozni a megfelelő információk kinyeréséhez, és ahhoz, hogy valóban hatékonyan segítsenek a terepi munkák időzítésében.

A cég fejlesztőcsapata Budapesten dolgozik, és a saját hardver-, illetve szoftverfejlesztést is házon belül végzik. Maga az Agribit szenzor egy napelemes kerti lámpához hasonló eszköz, amelyet csak le kell szúrni a megfelelő helyen és módon, majd bekapcsolás után már érkeznek is az adatok a felhasználó online fiókjába.

Az adatküldéshez természetesen megfelelő hálózati lefedettségre is szükség van a lakott területektől akár távol eső, nagyon különböző terepeken is. Ebben az Agribit a 2G-s GPRS-technológiára alapoz, és partnere ebben a Vodafone Magyarország.

A készülék beépített érzékelőinek köszönhetően képes folyamatosan monitorozni a környezet páratartalmát, hőmérsékletét, illetve a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát. „Ezekre a mérésekre alapozva különféle előrejelzéseket, riasztásokat és értesítéseket tudunk beállítani. Így a gazda anélkül tudja, milyen állapotban lehetnek a növényei, hogy mindig ki kellene mennie a földekre. Ugyanakkor azt is látja, hogy mikor kell feltétlenül kint lennie a helyszínen” – sorolta a szakember.

A szenzoros adatküldéssel és az applikáció segítségével jelentős időt és üzemanyagköltséget takaríthatnak meg a gazdálkodók. A fejlesztőcég számításai szerint a megspórolt kiadás a terület fekvésétől függően akár több százezres vagy milliós összeget is jelenthet, de a munkaerőhiány mérséklésében is segíthet a technológia.

A különféle figyelmeztetések beállítása az adott növénykultúrától is függ, például gyümölcsös esetén fagyvédelmi riasztás is kérhető. Jellemzően kalászosokban használják a megoldást, de vannak, akik más növénytermesztési és kutatási területek iránt érdeklődnek. A precíziós fejlesztés a vetőmag-nemesítő vállalkozásoknak is adhat visszacsatolást, de a mérések beállíthatók úgy is, hogy azok például a káposzta- vagy a hagymatermesztők munkáját segítse.

A szenzorok száma, illetve a mérések és adatküldések gyakorisága igény szerint beállítható. A cél olyan strapabíró megoldás kialakítása volt, amely képes ellenállni a szélsőséges időjárási körülményeknek – így a viharos szélnek vagy az ónos esőnek is –, de a tervezésnél arra is figyelni kellett, hogy a vadállatok se okozzanak kárt a szenzoros egységben.

Tóth Miklós kiemelte: arra törekednek, hogy bárki által könnyen kezelhető terméket adjanak a gazdák kezébe. „Legutóbbi tesztjeink szerint a kihelyezett szenzorrendszer akár 8-10 hétig is működőképes marad minimális napfény mellett. A tetején található napelem ugyanis segíti az akkumulátor folyamatos újratöltését, így az eszköz gyakorlatilag tavasztól őszig gond nélkül képes üzemelni” – fejtette ki a cégtulajdonos.

Forrás: