Előre jelzi a csőtörést a felokosított vízmérő

Kapcsolódó cikkek

Előre jelzi a csőtörést a felokosított vízmérő

Előre jelzi a csőtörést a felokosított vízmérő

energia

2 perc

A Flo a víznyomást, a hőmérsékletet és az áramlást érzékelő szenzorainak, valamint a gépi tanulási mechanizmusnak köszönhetően már a minimális, percenkénti egy csepp víz szivárgását is érzékeli.

A terméket fejlesztő cég statisztikái szerint az Egyesült Államokban éves szinten több mint egy billió gallonnyi víz vész el a szivárgások miatt, egy otthonban pedig átlagosan a víz 13%-a „csöpög el a semmibe”.

Amint azt Gabriel Halimi, a Flo Technologies társalapítója elmondta, a termék megalkotásának ötletét részben saját élményei adták, mivel egy alkalommal nyaralásból hazaérve a plafonról „lezúduló” víz fogadta otthonában. A társaság az okosrendszerrel proaktív módon szeretné megelőzni a hasonló káreseteket. Az Alexa virtuális asszisztenssel történő integráció pedig „természetes előrelépést” jelent ezen az úton.

A Techaeris újságírója még év elején a CES-en nézte meg tüzetesebben a fejlesztést, amelynek jellemzőit a következőkben foglalta össze:

Preventív technológia: az eszköz valós időben képes több mutató – a többi között a víznyomás, a hőmérséklet és az áramlási sebesség – mérésére, így még időben azonosíthatók az esetleges gyenge pontok és megelőzhetők a károk.

Multiszenzoros technológia: a rendszer képes akár a percenkénti egy csepp víz szivárgását észlelni, ami akár egy későbbi csőtörés előjele is lehet.

Tanulási algoritmusok: a FloSense gépi tanulási technológia segítségével személyre szabott (azaz az adott otthon egyedi jellemzőihez igazodó) védelmi és biztonsági megfigyelő rendszer alakítható ki. A Microleak technológiának köszönhetően pedig egyetlen készülék elegendő a teljes otthoni vízhálózat ellenőrzéséhez.

Vízelzárás: ha csőtörést mér a készülék, akkor nemcsak a tulajdonos mobileszközére küld riasztást, hanem válasz hiányában le is zárja a vízvezetéket.

Javítási diagnosztika: a rendszer képes összekötni a felhasználókat a helyi vízszerelőkkel, így a lakástulajdonos pénzt és időt takaríthat meg.

Tudatos vízfogyasztás: a tulajdonos nem csupán a valós időben mért adatokhoz férhet hozzá, hanem a korábbiakhoz is, így az aktuális vízhasználatot akár össze is hasonlíthatja a korábbi fogyasztással, és ennek köszönhetően tudatosabb felhasználó válhat belőle.

Biztosítási kedvezmények: az Egyesült Államokban a biztosítótársaságok díjkedvezményt is felajánlanak azoknak, akik telepítették a Flo-t az otthonukba.