Intelligens abroncsfigyelő a biztonságos közlekedésért

Kapcsolódó cikkek

Intelligens abroncsfigyelő a biztonságos közlekedésért

Intelligens abroncsfigyelő a biztonságos közlekedésért

logisztika

2 perc

A Vodafone által támogatott ContiConnect segít megelőzni a gumiabroncsok okozta meghibásodásokat.

Új digitális abroncsfigyelő megoldás segítségével a Continental és a Vodafone világszerte hozzájárul az utak biztonságosabbá tételéhez. A vállalatok a Dolgok Internete (IoT) technológia segítségével kapcsolják rá a kereskedelmi célú járműflottákat a digitális abroncsfigyelő felületre. A ContiConnect megoldást jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Malajziában és Thaiföldön használják, de a következő években több európai és ázsiai piacon is bevezetik.

A ContiConnect vezeték nélküli hálózaton keresztül egy központi internetes portálra továbbítja az abroncs hőmérsékleti és nyomásértékét, lehetővé téve a flottakezelőknek, hogy teljes flottájuk adatait folyamatosan monitorozzák. Ha az adatok alacsony hőmérsékletet vagy magas guminyomást mutatnak, a rendszer e-mailben vagy SMS-ben automatikusan figyelmeztetést küld a központi flottakezelőnek, javaslatot téve a probléma megoldására.

Az új felület segít megelőzni az üzleti flottákat sújtó, abroncs okozta költséges meghibásodásokat és maximalizálja a jármű futásidejét is. A Vodafone mobilkommunikációs hálózata biztonságosan, megbízhatóan és valós időben továbbítja az adatokat a célállomásokra.

Michael Neuheisel, a Continental divízióigazgatója így fogalmazott: „a ContiConnect a kereskedelmi flották – úgymint a szállítmányozó, autóbusz-üzemeltető és építési vállalkozások – kezelői számára átláthatóbbá teszi flottakezelési tevékenységüket. Továbbá lehetővé teszi számukra, hogy digitálisan, valós időben kísérjék figyelemmel járműveik abroncsait. A rögzített adatok segítségével a flottakezelők maximalizálni tudják a járművek futásidejét, valamint csökkentik a karbantartási költségeket és az üzemanyag-felhasználást”.

A Vodafone Group IoT-igazgatója, Stefano Gestaut elmondta: „ez egy nagyszerű példa rá, hogy a Dolgok Internete (IoT) hogyan képes a legváratlanabb területeken is pozitív változást elérni a való világban. Következésképpen a teherautósofőrök kevesebb abroncs miatti meghibásodást és balesetet szenvednek el, így biztonságosabbá téve az utakat minden járművezető és utas számára”.

Az ökológiai gyorsítósávban

Az abroncsnyomás figyelése hozzájárul a környezet védelméhez is, hiszen az optimális hőmérsékleten üzemeltetett abroncsok üzemanyagot takarítanak meg, és csökkentik a járművek széndioxid-kibocsátását. Az ideális nyomás 80 százalékán futó gumiabroncs például 100 kilométerenként 0,9 literrel több üzemanyagot éget el. Az átlagos évi 120 000 kilométeres futásteljesítménnyel kalkulálva ez minden egyes abroncsra számítva 1 080 literrel magasabb üzemanyag-fogyasztást jelent. A környezeti előnyökön túl tehát a ContiConnect az üzleti flották nyereségességét is javítja.