Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Kapcsolódó cikkek

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

energia

2 perc

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

A Dolgok Internete (IoT) és a gépek közötti kommunikáció (M2M) az áramellátásban is új lendületet adhat a fejlesztéseknek, ami nem mellesleg az energiahatékonyság növelésében is sokat segíthet.

Mérés okosan

Világszerte sorra jelennek meg az okosmérők (smart metering), az intelligens hálózatok (smart grid) és más intelligens energiarendszerek. Az első automatizált mérőket még a nagyfelhasználóknak fejlesztették ki az 1980-as években, és csak idő kérdése volt csupán, hogy mikor jelennek meg ezek a lakosság által használt hálózatokban is. 

Az első lakossági okosmérők kitűnő eredménnyel vizsgáztak, csökkentve mind a mérési, mind pedig a becslési hibákat, olcsóbbá és egyszerűbbé téve a mérési folyamatot. Mivel a rendszer kevesebb karbantartást igényel, kisebb a munkaerő-szükséglete is. Ráadásul a valós időben adatokat gyűjtő és küldő rendszerek segítségével a fogyasztók pontos információhoz juthatnak az energiaszükségletükről, így kiválaszthatják a számukra időben és tarifában leginkább megfelelő ajánlatot. 

Általánosságban az okosrendszerek lehetővé teszik a cégeknek és a nagyobb szervezeteknek is a hatékonyabb energiatermelést és -elosztást, ami végső soron mindannyiunk számára kedvező folyamat. 

Úton az intelligens hálózatok felé

Érdemes megnézni, hogyan változott az energiadisztribúció az elmúlt években. Ahogy a technológia apránként lehetővé tette, úgy fejlődtek ki lépésről-lépésre az okosrendszerek. Az utóbbi években a lakásokban is megjelentek az intelligens mérőrendszerek, és ebből mind a szolgáltató, mind a felhasználó profitál. De vajon ez már okoshálózatnak számít? A valóságban az okoshálózatok ennél egy lépéssel fejlettebbek. 

Amíg ugyanis az okosmérők precízen mérik a felhasznált energia mennyiségét, és oda-vissza képesek információt továbbítani, addig az okoshálózatok lehetővé teszik, hogy egyetlen rendszerben működjön együtt a védelem, a kontroll, a műszerezés, a mérés, a minőség- és az energiamenedzsment, valamint sok más tevékenység. A fő cél, hogy minden körülmények között hatékony és ésszerű legyen energiafelhasználás, akkor is, ha például energiatárolókról vagy megújuló energiaforrásokról van szó.

A cikket hamarosan folytatjuk.