Elérhető cél a tudatos energiafogyasztás

Kapcsolódó cikkek

Elérhető cél a tudatos energiafogyasztás

Elérhető cél a tudatos energiafogyasztás

energia

2 perc

Mindenkit váratlanul érhetnek a megszokottnál jóval magasabb áramszámlák. Az is gyakori probléma, hogy nehéz kideríteni, melyik eszköz okozta a túlfogyasztást.

Ben Lachman első házának vásárlásakor találkozott a problémával, hogy képtelen nyomon követni, mikor használ túl sok áramot, és hogy egyáltalán mennyi is lenne az ideális. Ezért állt össze csapatával, hogy megalkossák a Glow-t, mely folyamatosan nyomon követi a felhasználó fogyasztását, és okos tippeket is ad, hogyan lehetne visszafogni.

Intelligens megoldások lépésről lépésre az energiaiparban

A rendszer két főbb részből áll: az egyik szenzorcsomagot a mérőhely bevezető szakaszára kell helyezni, itt az egész ingatlanra érkező árammennyiséget pontosan nyomon tudja követni és továbbítani az elegáns formatervezésű beltéri eszközre, mely a lakás bármely pontján le lehet rakni.

A tulajdonos innentől kezdve a kapcsolódó alkalmazásban beállíthatja, mekkora havi fogyasztás fölé nem szeretne menni (az alkalmazásban megadható a szolgáltató díjszabása is, így akár konkrétan pénzösszegként lehet rögzíteni a kívánt fogyasztást), az applikáció pedig a napszakok fogyasztási szokásait figyelembe vevő algoritmus segítségével megbecsüli, egy adott pillanatban mekkora fogyasztás „megengedett”.

Ha bármilyen huzamosabb ideig fennálló, kiugró eltérést tapasztal, akkor az eszköz tetején elhelyezett lámpa fénye zöldről sárgára vált, a tulajdonos pedig külön értesítést kap a telefonjára: ilyenkor általában kiderül, hogy nyitva maradt a hűtőajtó, vagy esetleg égve maradtak valahol a villanyok.

A berendezés telepítése különösen egyszerű, hiszen a mágneses rögzítésnek és az indukciós mérési technológiának köszönhetően egy ponton sem kell belenyúlni a kábelekbe, így nincs szükség szakértő áramszerelőre sem. A fejlesztők Kickstarteren próbálnak finanszírozást gyűjteni a tervezés utolsó lépései és a gyártás során felmerülő költségek teljesítésére, a projekt keretein belül a Glow 175 dolláros (45 ezer forintos) bevezető áron előrendelhető.