A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást

A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást

A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást

energia

3 perc

Ausztráliában 300 háztartásban teszteltek olyan fogyasztásmérő rendszereket, melyek részletesen közölték a napi adatokat is a felhasználókkal. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyire segíthet az okosmérés (smart metering) az energiatudatos fogyasztásban.

A lakástulajdonosok legtöbbször csak a havi közműszámlák alapján tudnak tájékozódni saját fogyasztásukról, ám ezekből legtöbbször hiányzik az a részletesség, amely segítségével kiértékelő lehetne, mennyi áramot használt a család napról-napra vagy hétről-hétre.

Hogyan javítható az energiatudatosság?

A rezsiköltségek nagy terhet jelenthetnek az alacsony jövedelmű családok számára, különösen a leghidegebb és a legmelegebb hónapokban. Az ausztrál kormány ipari, fejlesztési és kutatási minisztériuma éppen ezért új programot hirdetett, mely az alacsony jövedelmű háztartások energiatudatosságára fókuszált. A programban részt vett az Objective Consulting tanácsadócég is, az volt a feladatuk, hogy kiderítsék, miként lehetne hatékonyabban ismertetni a fogyasztásra vonatkozó adatokat a felhasználókkal.

Okosmérés: a fogyasztói szemléletnek is változnia kéne

A projekt során háromszáz ausztrál otthonba telepítettek internetre csatlakoztatott okosmérőket – nagyvárosokban és a vidéki térségben egyaránt. Az eszközök a cég felhőalapú platformjára továbbították az adatokat. Ezekhez a fogyasztók könnyedén hozzáférhettek az interneten, így részletes kiértékelést kaphattak az elhasznált áram mennyiségéről és ennek költségeiről.

A kísérlet elsődleges célja az volt, hogy igazolja vagy cáfolja azt a hipotézist,  miszerint az áramhasználati adatok részletes ismerete megváltoztathatja a fogyasztási szokásokat. A másodlagos kérdés az volt, hogy milyen akadályok állhatnak egy ilyen rendszer kiépítése előtt azoknál a családoknál, ahol az áramszámla a havi jövedelem jelentős részét elviszi.

Ígéretes eredmények

Egy teljes éven keresztül követték a családok fogyasztását, ezen felül pedig kvalitatív kérdőíveket is kitöltettek velük. A kutatásban kontrollcsoportok áramszámláit is ellenőrizték, ahol a résztvevőknek nem volt hozzáférése az áramhasználatra vonatkozó részletes adatokhoz. A technológiát használó fogyasztók körében demográfiai csoportoktól függetlenül is statisztikailag jelentős mértékű, 5 százalékos fogyasztáscsökkenést tapasztaltak.

Több akadályt is azonosítottak a szakemberek, melyek a technológia elterjedését nehezítik: idetartozik a főbérlők ellenzése, a rossz internetkapcsolat, a számítástechnikai ismeretek hiánya, de akár a részletes áramszámla megértésével is akadtak problémák. A legnagyobb hátráltató tényezőnek azonban a rendszer magas telepítési költsége bizonyult. Sok helyen maga az elektromos infrastruktúra is annyira elavult volt, hogy azt is teljesen fel kellett volna újítani az okosmérők beszereléséhez.

Segítenek a célkitűzések

A résztvevők 47 százaléka vallotta be, hogy nehezen tudja előretervezni a rezsikiadásait. A felhőalapú platform beosztást ösztönző funkciója volt a legnagyobb segítség ebben. A megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó napi vagy heti célokat tűzzön ki maga elé, és értesítéseket küld, ha az áramhasználat túllépte a megadott limitet.

A résztvevők 60 százaléka szerint a rendszer segített a fogyasztási minták megértésében, 32 százalék pedig hozzátette, hogy ezáltal sikerült lefaragniuk a számlák összegét. Végső soron a kutatás alapján igazolódni látszik tehát az a feltevés, hogy a megfelelő adatgyűjtés, elemzés és annak rendszeres követése támogathatja a spórolást és az energiatudatosság fejlesztését – akár minden közmű esetében.

Forrás: IoT Hub