A test hőjéből nyeri az áramot az okosóra

Kapcsolódó cikkek

A test hőjéből nyeri az áramot az okosóra

A test hőjéből nyeri az áramot az okosóra

energia

1 perc

A Matrix Industries új fejlesztésének köszönhetően a jövőben lehet, hogy nem lesz szükség a viselhető kiegészítők folyamatos töltésére.

Az okosórák nagy hátránya, hogy kisméretű akkumulátoraik miatt általában minden nap tölteni kell őket, ha a felhasználó erről este elfelejtkezik, másnap használhatatlanná válik a kütyü. 2016-ban ígéretes megoldás érkezett a PowerWatch képében, mely a működéséhez szükséges áramot képes volt kizárólag viselője testhőjéből előállítani, így elméletben soha nem volt szükség a töltésére.

Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen!

Habár a fejlesztés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az első változat még csak minimális aktivitásmérésre volt képes a hagyományos időmérő funkciókon túl. A gyártó idei új készüléke azonban már ténylegesen okosórának minősül. A telefonhoz csatlakozva képes megjeleníteni az értesítéseket, és a kapcsolódó alkalmazáson keresztül rögzíti a fitnesz-szenzorok által mért adatokat.

A PowerWatch X típusjelzést kapott darabot a cég az idei fogyasztói elektronikai vásáron (CES) mutatta be a nagyérdeműnek. A The Verge újságírójának volt szerencséje kipróbálni az eszközt, bár a kiállítótérben nem volt alkalma tesztelni, hogyan is működnek az értesítések az új okosórán.

Nem is feltétlenül maga az óra az, ami különösen érdekes, hanem sokkal inkább a hőelektromosság elvén működő áramfejlesztés, hiszen a sikeres terméket követően a technológiát később más eszközökbe is beépíthetik. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy nem a Matrix Industries az egyetlen cég, ahol hasonló viselhető kiegészítőkön dolgoznak. A Kickstarteren tavaly mutattak be egyebek közt a kar mozgásából vagy épp a napból áramot nyerő időmérőket.

Az új PowerWatch X előnye azonban, hogy már most előrendelhető a gyártó honlapján 250 dollárért (nagyjából 63 ezer forintért), kiszállítása pedig valamikor az idei év első negyedévében várható.