Szintet léptek az aktivitásmérők

Kapcsolódó cikkek

Szintet léptek az aktivitásmérők

Sportolástól az életmentésig: szintet léptek az aktivitásmérők

egészség

4 perc

A technológiai újdonságok olyan területeken is felbukkannak, ahol korábban nem gondoltuk volna. Ilyen például a szívinfarktus vagy a stroke előrejelzése, esetleg a krónikus betegséggel élők folyamatos felügyelete az egészségügyi intézményeken kívül is.

Profi és amatőr sportolók évek óta használják a különböző okoskarkötőket, amelyek segíthetnek kitűzött céljaik elérésében. Ezek az alapkészülékek azonban nem alkalmasak arra, hogy azonosítsák a különböző rizikófaktorokat, mondjuk, a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget.

Erre a lehetőségre érezték rá a cégek: az Apple például beépített az okosórájába egy diabétesztesztet is. A Cardiogram nevű startuppal közösen azt is vizsgálják, hogy a szabálytalan szívverést, mint információforrást hogyan lehet az alvási apnoé vagy a pitvarfibrilláció detektálására használni. Természetesen ezeken kívül is van jó néhány felhasználási lehetőség, amikor jó, ha kéznél van egy viselhető eszköz.

Középpontban a szívverés

A szívverésünk sok mindent elárul az egészségünkről, akár szabálytalan, akár túl gyors, érdemes odafigyelnünk. Bár ezt a jelenlegi fitneszeszközök is mérik, viselőik nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel az információval – eddig. Az új készülékek viszont már ebben is segítenek. Az iBeat okosóra segélyhívó gombjával például, ha valaki aggódik a szívfrekvenciája miatt, akkor éjjel-nappal segítséget kérhet. 

A tajpeji Computex konferencián nemrég bemutatott Asus VivoWatch BP óra a vérnyomásmérésre hoz kényelmes és gyors alternatívát. Viselője csak ráhelyezi mutatóujját a szerkezet előlapjára, és az 15 másodperc alatt már közli is az eredményt. Nincs szükség sem a hagyományos mérésnél használt, felfújható mandzsettára, sem egy ormótlan készülékre, ráadásul az orvosi rendelőbe sem kell elmenni.

Hazai fejlesztésként a MAP Health Watch emelhető ki, a készülék folyamatosan figyeli viselője életjeleit, és a fejlesztők szerint a szívinfarktusok döntő többségét képes előre jelezni. A beépített érzékelők a legfontosabb egészségügyi paramétereket mérik. Ennek megfelelően az órában helyet kapott egy EKG-szenzor, egy bőrhőmérséklet-mérő, egy pulzushullámmérő, a bőr vezetőképességét mérő érzékelő, valamint egy hatirányú mozgást érzékelő giroszkóp is.

Állandó figyelem

A beteg a kórházban sokszor az életfunkciókat monitorozó gépekhez kötötten tölti az időt. Ha ezek után hazamegy, akkor megszűnik az állandó felügyelet. A MYIA Labs ágy alatt elhelyezett érzékelőkből és egy applikációból álló technológiája alvás közben is követi a szívverést és a légzés ritmusát. Az összegyűjtött adatok segítségével monitorozhatóvá válik többféle krónikus állapot is. A Kardia Band pedig, hogyha trombózishoz vagy stroke-hoz vezető pitvarfibrilláció jeleit, esetleg ritmusbeli eltérést detektál, akkor e-mail segítségével azonnal kapcsolatba lép viselőjével vagy annak kezelőorvosával.

A diabétesz a vércukorszint folyamatos követését igényli, így szintén ideális terep az állandó monitorozásra. Ezt idáig az ujjbegyből való rendszeres vérvétellel lehetett megoldani. Az új „vérmentes” megoldások egyike a Diabetes Sentry, amely a beteg bőrhőmérsékletét és izzadásának mértékét követve jelzi, ha kritikus szint alá csökken a vér glükózszintje.

Fejlettebb aktivitásmérők

A fitneszkarkötőket és okosórákat alapvetően a sporttal kapcsolatos tevékenységek követésére fejlesztették ki, és ezen a téren is tudnak újat mondani. A Polar A370 aktivitásmérő nemcsak passzívan figyeli viselője sporttevékenységeit, hanem tanácsokat is ad, hogy miként hozhat ki azokból még többet. Követi az alvási aktivitást, sőt mindennap barátságosan érdeklődik tulajdonosa hogyléte felől is, és az információk alapján pedig javaslatokat is mutat az applikáció.

Beépített eszközök

Azoknak is születtek megoldások, akik nem szeretnek mindenféle karkötőt, órát vagy tapaszt magukra aggatni. Nekik ideális megoldás lehet a Sprire, a ruhára csíptethető apró kütyü, amely tanácsokat ad viselőjének, hogyan csökkentse a stresszt, mit tehet a jobb alvásért, vagy hogyan lehet aktívabb. Ma már léteznek sportruházatokba eleve beépített szenzorok is, így aki nem akarja, annak nem kell karszalagot vagy órát viselnie a sportoláshoz.

Forrás: