Életmentő találmány magyar fejlesztőktől

Kapcsolódó cikkek

Életmentő találmány magyar fejlesztőktől

Életmentő találmány magyar fejlesztőktől

IoT Podcast

20 perc

A MAP Health Watch folyamatosan figyeli viselője életjeleit, és a szívinfarktusok döntő többségét képes előre jelezni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Jakab Attila, az órát fejlesztő Medical Evolution Kft. ügyvezető igazgatója a Trend FM műsorában elmondta: a külső hasonlóságok ellenére az eszköz valójában nem okosóra, így például nem képes üzenetek, értesítések fogadására. A készüléket kiemeli ugyanakkor a viselhető kiegészítők sorából, hogy több különböző egészségügyi paramétert mér, és külön szolgáltatás is tartozik hozzá. A szenzorok adatait szakorvosok tartják szemmel; a monitorozás célja, hogy azonnal jelezzenek, ha a mérések alapján problémát észlelnek.

Folyamatos felügyelet 0-24-ben

A beépített érzékelők a legfontosabb egészségügyi paramétereket mérik. Ennek megfelelően az órában helyet kapott egy EKG-szenzor, egy bőrhőmérséklet-mérő, egy pulzushullámmérő, a bőr vezetőképességét mérő érzékelő, valamint egy hatirányú mozgást érzékelő giroszkóp is. Ezen kívül a rendelkezésre álló adatok alapján mesterséges intelligencia és egy speciális algoritmus segítségével a vérnyomást is meg lehet becsülni.

A MAP Health Watch viselését a nap 24 órájában ajánlják. A vásárlás után a cég munkatársai részletes kórképet kérnek a vevőtől, majd az első hét során az egyedi paramétereihez kalibrálják a szenzorokat. Ezek után a rendszer csak az alapállapottól való eltéréseket figyeli, és észleli a komolyabb komplikációkat megelőző mintázatokat is.

Amint valamilyen konkrét problémát tapasztal az óra, akkor a szakorvosok részletesebben elemzik az adatokat. Ha valamilyen kisebb változásról van szó (például egy közelgő influenzáról vagy vírusos megbetegedésről), akkor csupán jelzik ezt a felhasználónak, és javasolják, hogy keresse fel a háziorvost. Ha súlyosabb szív- és érrendszeri problémára utaló mintázatot látnak, akkor felhívják az ügyfelet. Ebben segít, hogy az órán van mikrofon és hangszóró is. Az egészségügyi szakember ekkor távolról mér egy EKG-t, és ez alapján eldönti, hogy mi a következő lépés. Ha a protokoll azt mutatja, hogy szívinfarktusról lehet szó, akkor azonnal kihívja a mentőt az eszköz GPS-koordinátái alapján.

Tervezett pilotprogramok

Az interjúban szó volt arról is, hogy előkészítés alatt áll egy együttműködés a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával. A pilotprogram keretein belül 40 beteg viselheti majd az órákat, emellett idősotthonokkal együttműködésben a gyakori időskori kiszáradás előjeleit is vizsgálják.

Hallgassa meg a teljes interjút! Jakab Attilával az M2M Zóna műsorvezetője, Szűcs Péter beszélgetett.