Szempillantás alatt megméri a vérnyomást az Asus okosórája

Kapcsolódó cikkek

Szempillantás alatt megméri a vérnyomást az Asus okosórája

Szempillantás alatt megméri a vérnyomást az Asus okosórája

egészség

2 perc

A most már az egészségügyi fejlesztésekre is koncentráló cég piacra dobta a vérnyomásmérő okosóráját.

Bár a rivális Omron is bejelentette a januári CES nemzetközi kiállításon, hogy hasonló funkciójú órát fog forgalmazni, ez azonban várhatóan csak az év második felében valósul meg. Igaz, még azt sem tudni, hogy az Asus VivoWatch BP mikortól lesz kapható. Ebben a kategóriában a magyar fejlesztésű Map Health Watch is kiemelhető, ugyanakkor ennek a készüléknek az „okossága” főként csak az egészségügyi funkciókat jelenti.

A június elején, a tajpeji Computex konferencián bemutatott Asus óra működése rendkívül egyszerű. Viselője csak ráhelyezi mutatóujját a szerkezet előlapjára, és az 15 másodperc alatt már közli is az eredményt. Nincs szükség sem a hagyományos mérésnél használt, felfújható mandzsettára, sem egy ormótlan készülékre, ráadásul az orvosi rendelőbe sem kell elmenni. Igaz, a 15 másodperc a CNET újságírójának mérése szerint inkább 23, de ez még mindig gyorsabb, mint eddig bármi más.

A VivoWatch BP működése során az orvosi ECG-szenzort ötvözi egy optikai PPG-szenzorral. Előbbi az óra csuklóval érintkező hátlapján keresztül a pulzust, míg az utóbbi az előlapon, a mutatóujjban a véráramlást méri. Ezek alapján kiszámítja a szisztolés és a diasztolés vérnyomás-értékeket, valamint jelzi a napi legalacsonyabb és legmagasabb pulzusszámot.

A viselhető kiegészítőhöz az Asus egy applikációt is kínál. Ez naplózza a mért értékeket, a sportolási és az alvási adatokat, sőt ezek a kezelőorvossal is megoszthatók. Mindezt azért, hogy a felhasználó odafigyelhessen egészségére és jobban törődhessen magával. A beépített „HealthAI” funkció javaslatokat tesz az életmód egészségesebbé tételére, ehhez a vérnyomásra vonatkozó és más adatokat is felhasznál. A készülék normál üzemmódban 28 napot bír ki egy feltöltéssel.

A VivoWatch BP születése is azt jelzi, hogy az Asus ki szeretne törni a hagyományos laptopgyártó világból, és nagy ambíciókkal veti bele magát a viselhető kiegészítők gyártásába. A korábbi okosórák leginkább viselőjük futását követték nyomon, azt számolgatva, elérte-e az illető a napi bűvös tízezres lépésszámot. A következő generációs viselhető technológia ennél már tovább megy az egészség monitorozásában – és ebből a tajvani cég is ki akarja venni a részét.

Forrás: