Új magyar applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Kapcsolódó cikkek

Új magyar applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Új magyar applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

IoT Podcast

2 perc

Az alkalmazáson keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de jó minőségű ételeiket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában.

Évente egy átlag magyar család akár 50 ezer forintnyi még felhasználható ételt dob ki. Nem beszélve az éttermekről, pékségekről és cukrászdákról. Nekik és a környezetünknek is kíván segíteni ezen egy új magyar applikáció, a Tudatos.

Wachtler Virág, a K&V Green Flowers Zrt. vezérigazgatója az IoT Zóna című műsorunkban beszélt arról, hogy miként működik és mennyire népszerű a fejlesztés.

Az alkalmazás a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segít, hogy a megmaradt, de jó minőségű ételek értékesítésével többletbevételhez jussanak. A fogyasztóknak pedig az online felületein ad hasznos gyakorlati tanácsokat és tippeket egy tudatosabb, gondosabb életvitelhez. Ennek az első lépése az lehet, ha kidobásra ítélt ételt „mentünk meg”.

Hogyan lehet tudatosabb?

A regisztrációt követően a felhasználó a mobilalkalmazás segítségével egyszerre több ételt is vásárolhat. Ha viszont több szolgáltató kínálatából is választana, akkor előbb meg kell vennie az egyik helyen kiválasztott tételeket, és azt követően vásárolhat a következő helyen.

Az egyes ételek kiválasztásakor a felhasználó több szűrő (például ételtípus, lejárati vagy átvételi dátum, allergén) segítségét is igénybe veheti, majd a szolgáltatóhoz érve, egyedi QR kóddal igazolja a vásárlását. A szolgáltató a rendelés átadásakor, szintén az applikáción belül tudja leolvasni a QR-kódot.

A Tudatos alkalmazás már elérhető Androidon és iOS-en, a jövőbeni tervek között pedig egy böngészőből elérhető felület is szerepel.

A részletekről hallgassa meg a Trend FM-en elhangzott interjút!