Fogékszer figyeli, hogy mennyi sót és cukrot eszünk

Kapcsolódó cikkek

Fogékszer figyeli, hogy mennyi sót és cukrot eszünk

Fogékszer figyeli, hogy mennyi sót és cukrot eszünk

egészség

2 perc

Az egészségünket monitorozó, viselhető eszközök fejlődésének egy újabb állomását jelenti a miniatűr szenzor.

A Massachusetts állambeli Tufts University csapata olyan 2 x 2 milliméteres érzékelőt fejlesztett, amely a fogra erősíthető fel. A szenzor bioreszponzív rétegének módosításával elméletileg alkalmas lehet más vegyületek érzékelésére is, állítja Dr. Fiorenzo Omenetto, az egyetem professzora. A nemcsak a fog felszínén, hanem bőrön vagy más felületen elhelyezhető apró szerkezet RFID (rádiófrekvenciás azonosító) segítségével képes közvetíteni a környezetéből származó információkat.

Ugyan már eddig is léteztek étkezést monitorozó eszközök, a fejlesztők szerint az új érzékelő képességei és apró mérete folytán különleges. Előnye, hogy nem kényelmetlen a használata, és nem is megy olyan könnyen tönkre, mint a korábbi megoldások.

A három rétegből felépülő szenzor középső, bioreszponzív rétege érzékeli a tápanyagot vagy más vegyületet, a négyzetes arany keretből álló külső rétegekkel kiegészítve pedig képessé válik gyűjteni, és a rádiófrekvencia-tartományban továbbítani a hullámokat. A bejövő hullám kioltja a szignál egy részét, a maradék pedig visszaverődik.

Megtöbbszörözhető tudás

A mini érzékelő külön jellegzetessége, hogy az érzékelt összetevő hatására megváltozik a színe. Ha a középső réteg például sót érzékel, megváltoznak az elektromos tulajdonságai, ezáltal a szenzor a rádióhullámok egy másik spektrumát nyeli el és közvetíti. Az ebből eredő intenzitásváltozás segítségével detektálhatók és mérhetők a különféle anyagok – magyarázzák a szakemberek.

A kutatók szerint a szenzorok akár meg többszörözhetők, és abból, ahogy a vegyületek a háromrétegű struktúrán keresztüláramlanak, további hasznos információk nyerhetők ki.

Ez az innováció is jól érzékelteti, hogy mennyit fejlődött az utóbbi időben a technológia. 5 évvel ezelőtt a tajvani egyetem kutatói egy lényegesen nagyobb, 11-12 milliméteres, szájüregben elhelyezhető eszközt fejlesztettek, amely a rágást, ivást, beszédet és köhögést érzékelte. Az érzékelőt ráadásul csak egy külön fogpótláson lehetett elhelyezni.

Forrás: