A koronavírus korai felismerését segítené a Fitbit

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus korai felismerését segítené a Fitbit

A koronavírus korai felismerését segítené a Fitbit

egészség

2 perc

Már léteznek olyan ismert egyetemek által végzett kutatások, melyek arra kíváncsiak, vajon az aktivitásmérők hozzájárulhatnak-e a COVID-19 vagy az influenza korai felismeréséhez. A Fitbit most saját vizsgálatba fogott, melyhez a cég kiegészítőjének felhasználói egy alkalmazáson keresztül csatlakozhatnak.

Az eredmények segíthetnek a Fitbitnek egy olyan algoritmus sikeres kifejlesztésében, amellyel esetleg még a tünetek megjelenése előtt felfedezhető a koronavírus-fertőzés.

A vállalat egyelőre a megvalósíthatóság értékeléséhez szükséges adatok begyűjtését végzi. Arra kéri aktivitásmérőinek azon amerikai és kanadai viselőit, akiknél jelenleg vagy korábban igazoltak koronavírus-fertőzést, hogy néhány kérdés megválaszolásával járuljanak hozzá a vizsgálat sikeréhez.

A kutatásban azok válaszait is várják, akiknél egyelőre nem vizsgálták a kórokozó jelenlétét, de influenzaszerű tüneteik nem-diagnosztizált koronavírus-fertőzésre utalhatnak.

Az egyes felhasználók válaszait aztán összepárosítják a saját eszközükről érkezett adatokkal. Arra keresik a választ, létezik-e olyan mintázat, amely még azelőtt jelzi a fertőzés jelenlétét, mielőtt valaki láthatólag megbetegedne.

Az idő itt is számít

A tünetek megjelenése előtti diagnózis több előnnyel is járna. Ezek közül a legkézenfekvőbb, hogy az illető hamarabb önkéntes karanténba vonulhat, így kevésbé fertőz meg másokat.

Az időben való diagnosztizálás a terápiában is segíthet, hiszen a korábbi beavatkozás esetleg meggátolja a vírusfertőzés okozta súlyosabb tünetek megjelenését, és a kezelést is eredményesebbé teheti. 

A megválaszolandó kérdések között szerepel, hogy az illető tapasztalta-e magán a koronavírus vagy az influenza tüneteit, és néhány demográfiai és egészségügyi adatot is elkér a Fitbit. A jelentkezés önkéntes és a résztvevők bármikor, annak egész ideje alatt kiszállhatnak a vizsgálatból.

A COVID-19 korai felismerése segítheti a munkába való biztonságos visszatérést, így a gazdaság újraindítását is. Attól függően, hogy a módszer a vizsgálatok során mennyire bizonyul pontosnak, bővítheti a teszt melletti kiegészítő eljárások sorát. 

Forrás: