A koronavírus miatt felkapott lett az e-aláírás

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus miatt felkapott lett az e-aláírás

A koronavírus miatt felkapott lett az e-aláírás

pénzügy

2 perc

Globális felfutás látszik a digitális aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az e-aláírás használatát.

Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt – egyelőre ideiglenesen – változott a szabályozás, és már személyes megjelenés nélkül, távolról, videóazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

„Az elmúlt hetekben a többszörösére nőtt az elektronikus aláírást igénylő ügyfeleink száma a vírus miatt átalakuló üzleti- és munkafolyamatok miatt. A nagyvállalatok járnak az élen, ahol nem ritka, hogy százas, ezres nagyságrendben igényelnek e-aláíró tanúsítványt a dolgozóiknak, de cégmérettől függetlenül, egyre többen váltanak erre a magyar kis- és középvállalatok közül is. Most, hogy az e-aláírás kiváltáshoz szükséges azonosításhoz nincs szükség személyes megjelenésre, mert videóhívással, néhány perc alatt távolról is elvégezhető a folyamat, még további növekedésre számítunk” – mondta a Netlock ügyvezetője.

„Sajnálatos, de tény, hogy éppen a járvány által diktált kényszerhelyzet világított rá a technológia nyújtotta előnyökre, legfőképpen arra, hogy az elektronikus aláírás az egyetlen út az üzleti folyamatok, szerződések, jogi tranzakciók távoli, személyes kontaktus nélküli, hiteles módon történő digitális kezelésére” – összegezte Somkuti András. Hozzátette, hogy bár jelenleg a videóazonosításra vonatkozó jogszabály a vészhelyzet végéig érvényes, de reméli mindez hamarosan állandó gyakorlattá válhat.

Iparágakat alakíthat át a vírus

Virtuális ügyfélszolgálatok, online autóvásárlás – szinte nincs olyan üzleti, közigazgatási vagy hétköznapi ügymenet, ahol az e-aláírás ne lenne képes személyes interakciókat viszonylag gyorsan és egyszerűen kiváltani. Ugyanígy segíthet ez a lehetőség, hogy ne kelljen a közjegyzői vagy ügyvédi irodákban személyesen is megjelenni egy szerződéskötés miatt.

Üzleti partnerek is szerződhetnek távolról, sőt az e-aláíró megoldás integrációja révén akár egy teljes vállalati rendszer is felruházható a biztonságos és magas joghatású aláírás képességével. Mindemellett nincs szükség a szerződések postázására, futárok küldésére, nyomtatására, mindez megoldható akár egy okostelefonon keresztül – e-aláírással és e-mailben.

Sőt, ma már van olyan autómárka, amely online szalont nyitott és lehetővé tette az adásvételi szerződés elektronikus aláírását, így a gépkocsi átadásán kívül minden távolról intézhető. A technológia által kínált gazdasági racionalitás mellett egyre nagyobb az ügyfelek oldaláról megjelenő igény is a távoli ügyintézésre. A videóazonosítás pedig további lökést adhat mindennek – összegezte a Netlock.