Köztéri okososzlopokat is bevetnének a koronavírus ellen

Kapcsolódó cikkek

Köztéri okososzlopokat is bevetnének a koronavírus ellen

Köztéri okososzlopokat is bevetnének a koronavírus ellen

egészség

2 perc

Az intelligens lámpaoszlop monitorozná a járókelők testhőmérsékletét, és szükség esetén értesítést is küldene.

A felokosítás a köztéri világítást sem kerüli el. A WiFi a 2000-es évek elején került a lámpaoszlopokra, az évek során pedig mindenféle egyéb kommunikációs chip és szenzor is helyet kapott rajtuk. Így a zajtól kezdve a levegőminőségen át a forgalomig ma már gyakorlatilag mindent képesek mérni. Nem beszélve a telefonhívásokról, az adattovábbításról vagy az elektromos autók töltéséről.

Most pedig a COVID-19 elleni harcban is szerepük lehet ezeknek a világon gyakorlatilag mindenhol megtalálható lámpaoszlopoknak.

Felmerült ugyanis, hogy az emberi testhőmérséklet mérésére is lehetne használni ezeket. Amennyiben a lámpaoszlop valakinél 37,7 Celsius-foknál (100 Fahrenheitnél) magasabb értéket észlelne, úgy azonnali riasztást küldhetne.

A témában a londoni Higginson Strategy PR-cég által közzétett tanulmányt hat vállalat – köztük a Signify, a Lucy Zodion és az Itron – jegyzi. Az elemzés bepillantást enged Los Angeles, Barcelona, ​​London, München, Koppenhága és Szingapúr intelligens városi kezdeményezésibe.

Ezeken a helyeken már rendelkezésre áll bizonyos fokú intelligens utcai világítás. Például Los Angeles már majdnem végzett 220.000 utcai lámpa LED-es világítássá történő alakításával és szenzorokkal történő felokosításával. A városban továbbá körülbelül 400 oszlop funkcionál elektromos autó töltőként. Ugyanakkor a koronavírus elleni harc esetén az adatvédelem központi helyen áll, a testhőmérséklet monitorozása ugyanis a személyes adatokhoz történő bizonyos fokú hozzáférést is jelentene.

Tavaly nyáron, amikor a spanyol kormány felkérte a helyi hatóságokat a strandok újbóli megnyitására, Barcelonában ezt úgy oldották meg, hogy anonim rendszereket építettek be a túlzsúfoltság észlelésére tervezett tengerparti lámpaoszlop kamerarendszeibe. A beszámoló szerint tizenkét oszlopra telepítettek zártláncú biztonsági (CCTV) kamerát, a kapott adatokat pedig a mesterséges intelligencia segítségével elemezték.

A vizsgálat során a szabadon maradt területeket monitorozták, nem pedig az emberek által elfoglalt területeket, így kerülve el az arcfelismerést.

Londonban egy olyan rendszer bevezetését fontolgatják, amely a gyalogosokat különböző irányokba terelő fényeket használna a zsúfolt helyeken, például a metróállomásokon. Szingapúrban pedig számos ötlete merült fel. Idetartozik a többi között az egyéni közlekedésre használt eszközök, például a robogók mozgásának nyomon követése.

A tanulmány számításai szerint a világban jelenleg 326 millió utcai lámpa található. Ezek negyede LED-fény, viszont csak 10%-uk „intelligens”. A kezdeményezés szponzorai között egyébként megtalálható az alumínium- és megújuló energiával foglalkozó Hydro vállalat, a Smart City Infrastructure Fund nevű befektetőcég, valamint az UrbanDNA tanácsadó cég.

Forrás: