Sokat spórolhatnak az intelligens városok a közvilágításon

Sokat spórolhatnak az intelligens városok a közvilágításon

Sokat spórolhatnak az intelligens városok a közvilágításon

energia

2 perc

Kevesebb energiafogyasztás, több szolgáltatás: az ABI Research prognózisa szerint 2026-ra a közterületi lámpák kétharmada intelligens lesz.

A városi infrastruktúra fontos részét képező utcai világítás nagyban befolyásolja az adott lakóhely közbiztonságát. Az esti fények a települések energiafelhasználásának mintegy 40 százalékáért felelősek, így a városok szerte a világban sok pénzt fordítanak a lámpák karbantartására és modernizálására.

Az elmúlt években nagyon sok hagyományos lámpaoszlopot cseréltek hosszabb élettartamú LED-es megoldásra, melyeknek megfelelő beruházás esetén alacsonyabbak a karbantartási költségeik. Kisebb energiafogyasztásuk miatt egyes számítások szerint az áramszámlák legalább a felére csökkennek, így ez a beruházás kifejezetten költséghatékony megoldást jelenthet az okosvárosoknak.

Ennek egyik példája, ahogy San Diego és a General Electric közös projektjében a kaliforniai város köztéri lámpái LED-fényforrásokat kaptak. Az intelligens rendszerbe kapcsolt, szenzorokkal felszerelt lámpaoszlopok különböző adatokat gyűjtenek. Például méréseket végezhetnek a parkolóhelyekről, a autóforgalomról, a gyalogosok számáról, a hőmérsékletről, páratartalomról vagy a légnyomásról.

A rendszerbe kapcsolt 3200 világítótest révén San Diego havonta nagyjából 125 ezer dolláros megtakarítást ér el az áram- és karbantartási költségek csökkentésével.

A világon jelenleg több mint 300 millió köztéri lámpa szolgáltatja a közterületi fényeket. Az ABI Research prognózisa szerint a világhálóra csatlakozó, okos változatok számának növekedése 2018 és 2026 között 31 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) érhet el. Ezen időszak alatt piaci értékük megkilencszereződhet, és összesítve elérheti az 1,7 milliárd dollárt.

Korábban a LED-es közterületi lámpáknak mindössze az ötödét integrálták a működésüket szabályozó rendszerbe, 2026-ra azonban kétharmaduk felügyelhető majd távolról – vetítette előre a kutatócég.

A cikk folytatásában a mesterséges intelligenciával ötvözött közvilágítást mutatjuk be.