Így jöhet létre vezeték nélküli közhálózat a közvilágításból

Kapcsolódó cikkek

Így jöhet létre vezeték nélküli közhálózat a közvilágításból

Vezeték nélküli közhálózattá alakítja a közvilágítást a Vantage Towers és a Signify

energia

2 perc

A Vodafone-ból a tavalyi évben jogutódlással kivált Vantage Towers, amely azóta Európa egyik vezető toronyvállalataként működik és a Signify, a világ vezető világítástechnikai cége a Vantage Towers minden piacára – összesen 8 országra – kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá.

  • Az együttműködés a toronyvállalat összes piacát érinti, azaz: Magyarország mellett Csehországot, Görögországot, Írországot, Németországot, Portugáliát, Romániát és Spanyolországot is, ahol a cég a Vodafone Magyarország leányvállalataként a szolgáltató passzív bázisállomásaiért felel.
  • A kísérleti projekt 2021 végén elsőként Spanyolországban kezdődik meg.

A Vantage Towers infrastrukturális szolgáltatásainak és a Signify BrightSites – okospóznákat, digitális csomópontokat és egymással kommunikáló Interact IoT világítási rendszert és szoftvert magába foglaló – portfóliójának keresztezésével a két cég a közvilágítási szolgáltatást vezeték nélküli közhálózattá alakítja.

A Signify úttörő a világítástechnikai iparág digitális alkalmazásokra és LED-es megoldásokra való átterelésében. A vállalat egyik legújabb innovációja a kültéri világítást reformálja meg, hogy az lehetővé tegye okosvárosi alkalmazások működését – mint például a felügyeleti, forgalomirányítási vagy az időjárást és a környezetszennyezést figyelő rendszerek alkalmazását, valamint elektromos járművek töltését.

Ugyanez a platform lehetővé teszi olyan adathalmazokat sűrítő megoldások használatát, mint a kis cellák, a fix vezeték nélküli internethozzáférés (FWA), a Wi-Fi hotspotok, valamint az IoT- és campus hálózatok. Az együttműködés révén a Signify hozzáférést kap a Vantage Towers infrastrukturális szolgáltatásához, ezáltal gyorsan, költséghatékonyan és fenntartható módon tudja megvalósítani az előbb említett megoldásokat Európa-szerte.

A két vállalat együttesen olyan kereskedelmi projekteket kíván megvalósítani, amelyek a száloptikás vezeték nélküli hálózat elvére épülnek, és nagyobb léptékben is kivitelezhetőek. Ez lehetővé teszi semleges host hálózatok kiépítését, amelyek kielégítik a sűrűn lakott városi és vidéki környezet egyre növekvő összekapcsolhatósági igényét.

A tervek szerint Spanyolországban hamarosan megkezdődik a három hónapos kísérleti projekt, és várhatóan minden olyan országban folytatódik, ahol a toronyvállalat jelen van, így a többi között Magyarországon is.

„A jövő fenntartható városainak működéséhez elengedhetetlen a smart city megoldások alkalmazása. A Signify stratégiai partnereként örömmel veszünk részt olyan projektekben, amelyek kiegészítik infrastrukturális eszközeinket és bővítik azok felhasználási lehetőségeit. Most bejelentett együttműködésünk hatékonyan támogatja a digitális megoldások széles körű, különböző ágazatokat integráló alkalmazását, ezáltal pedig fontos lépést teszünk az okosváros koncepciójának megvalósítása felé, közvetetten pedig hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarország Európa digitalizációs élvonalába tartozzon” – nyilatkozta Budai J. Gergő, a Vantage Towers Magyarország elnök-vezérigazgatója.

„Nagy öröm számunkra, hogy közösen dolgozhatunk azon, hogy felgyorsítsuk Európa digitális transzformációját. Innovatív világítástechnikai megoldásunk a Vantage Towers semleges host hálózati szakértelmével kiegészülve gyökeres változásokat hozhat az európai piacon. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a meglévő infrastruktúrát kihasználva, fenntartható módon támogassuk a digitális szakadék áthidalását és a biztonság növelését, és egy valóban összekapcsolt társadalmat hozzunk létre” – tette hozzzá Khalid Aziz, a Signify konnektivitási megoldásainak vezetője.