Világítás energiatudatosan: mire figyeljünk a fali lámpánál?

Kapcsolódó cikkek

Világítás energiatudatosan: mire figyeljünk a fali lámpánál?

Fali lámpák szerepe a világításban

energia

2 perc

Már nem abban a korban élünk, amikor a kinti naplementével vonultak el az emberek aludni és napfelkeltekor keltek. Megváltozott a bioritmus és az emberek saját szokásaik mentén élik napjaikat. Megtehetik, mert van villanyvilágítás, amellyel addig lehetnek fent, ameddig csak szeretnének.

Világítás típusai a háztartásokban

Akár kisebb lakás, akár egy nagyobb ház a tulajdonunk, alapvetően mindegyik helyiségben van egy központi fénytest - általában fent középen a mennyezeten - amely bevilágítja az egész helyiséget. Emellett számtalan pótlólagos fényforrás jön segítségül attól függően, hogy mit szeretnénk megvilágítani.

A Bonus Shop webáruház fali lámpái méltó kiegészítői az alapvető világításoknak, bármely helyiséget szeretnénk feldobni valami különlegessel. Egy lámpa beépítése a lakberendezésbe, egy olyan helyre, ahol korábban nem volt fényforrás, tényleg más megvilágításba helyezi az adott lakrészt a szó mindkét értelmében. Így megváltoztathatja nemcsak a szobák, hanem a benne élők hangulatát is.

A fali lámpák némelyikén rajta van a kapcsoló, de vannak vezetékes változatok is. Amelyekhez még vezeték kell, hogy az áramra tudjuk csatlakoztatni, azokhoz egy ügyes villanyszerelőt kell hívnunk, aki ezt megcsinálja.

Világítás típusai a háztartásokban

A nappali vagy valamelyik szoba fő lámpája sok helyen a csillár. Ez olyannyira központi elem, hogy általában ilyenkor már nem szoktak mellé fali lámpákat felszerelni. Azonban, ha egy nem annyira feltűnő lámpa lóg a mennyezeten, akkor abban a szobában jól mutat mellette egy fali lámpa, pl. az éjjeliszekrényeknél a hálószobában.

Az olvasósarok nélkülözhetetlen velejárója az állólámpa, de ágyak, heverők mellett is megállja a helyét vagy sarokban egy fotel kiegészítőjeként. Vannak olyan típusok is, amelyek két részből állnak és egy kisebb, állítható karral is rendelkeznek.

Napjainkban az állólámpák nagy része szabályozható. Ez azt jelenti, hogy a fény erősségét saját szükségletünk szerint választhatjuk meg. Olvasáshoz érdemesebb erősebb fényt használni, tévézéshez pedig kellemes atmoszférát teremthetnek háttérvilágításként is akár az állólámpák tompított fénnyel.

A LED világítás feltörő szerepe

Az energiatakarékosság és a környezettudatos életmód előhívta a LED-es lámpákra való szinte teljes átállást. Olyannyira, hogy a lakásokban is már mindenütt LED-es égőkkel telerakott világítótesteket találunk. A LED-es lámpák sokszor spotlámpaként is funkcionálnak pl. konyha vagy étkező mennyezetén. Sokszor forgathatók, így megvilágítva egyes részeit az adott helyiségnek. A spotlámpák szobák álmennyezetében is nagyon jól mutatnak.

Újfajta megközelítése a LED-es lámpáknak a gardrób szobákban vagy gardrób szekrényekben való elhelyezésük. Ilyenkor mód van arra, hogy csak bizonyos szekrényeket vagy fiókokat világítsunk meg. Nagyon nagy segítség a szekrények önálló belső világítása olyankor, ha egy családtag túl korán indul el otthonról vagy későn érkezik, és nem akarja zavarni a nagy lámpa erős megvilágításával a többieket.