Technológiai ugrás: így vághatjuk vissza a költségeket

Kapcsolódó cikkek

Technológiai ugrás: így vághatjuk vissza a költségeket

Technológiai ugrás: így vághatjuk vissza a költségeket az üzemeltetésben

energia

2 perc

Ha a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés teljes költségét vizsgáljuk, akkor az utóbbi az összköltségek 80 százalékát is kiteheti. Amennyiben az üzemeltetésben innovatív megoldásokat, fejlesztéseket és akár technológiai ugrásokat tudunk bevezetni, akkor ez számottevő megtakarítást eredményezhet a létesítményfenntartók és az üzemeltetők számára – emelte ki az AFMTEC üzletfejlesztési igazgatója.

A BIM nem csupán egy háromdimenziós digitális modell, hanem egy integrált menedzsmenteszköz is, amely a tervezéstől az üzemeltetésig átfogja az építési projektek teljes életciklusát. A központi adatbázisa révén az információk naprakészek és elérhetők minden résztvevő fél számára. A Trend FM interjúsorozatában a Building Information Modeling (BIM) újabb szegmensét vizsgáltuk meg.

A digitális modell dimenzióit tekintve az üzemeltetés a 6D-nek és a 7D-nek számít. Idesorolható az eszközgazdálkodás, a területgazdálkodás, az energetika, a karbantartás, a takarítás, valamint az ESG és a fenntarthatóság is.

Németh Dániel kifejtette: a legnagyobb megtakarítás akkor érhető el, hogyha a tervezés és a kivitelezés is BIM alapon történik. Ezt figyelembe véve az üzemeltetésnél a karbantartási költségek esetében 20-30 százalékos megtakarítás érhető el a hagyományos megoldásokhoz képest. Az energiafogyasztásban ez az arány 15-25 százalék körül van. Az üzemeltetési hatékonyságot 10-20 százalékkal javítja a BIM alapú rendszerek alkalmazása, illetve az élettartam költségek esetében is 10-20 százalék körül mozognak a megtakarítási ráták.

Míg a kivitelezésnél nagyon részletes geometriai információk, milliméterpontos falak és objektumok állnak rendelkezésünkre a BIM adatbázisban, addig az üzemeltetésnél ezek az adatok annyira nem relevánsak. Az üzemeltetés esetén két fő csoportban oszthatók a szükséges információk: a kivitelezés, illetve az üzemeltetés során létrejövő információk.

Utóbbi fontos pillérét képezi a karbantartás és javítás. Így például a karbantartási ciklusok, az adott gépészeti berendezéseknek az üzemórái is részei az adatbázisnak, ami a többi között segíthet az idő- és költséghatékony preventív karbantartás tervezésében. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!