Kémkedő okosórák – Mire érdemes vigyázni?

Kapcsolódó cikkek

Kémkedő okosórák – Mire érdemes vigyázni?

Kémkedő okosórák – Mire érdemes vigyázni?

biztonság

1 perc

Egyre népszerűbbek a gyermekeknek gyártott okosórák, ugyanakkor a kockázatokról ennél az IoT-eszköznél végképp nem szabad megfeledkezni.

Miért is hasznosak a világhálóra csatlakozó időmérők? Ezek az órák gyakorlatilag olyan mini számítógépek, amelyeket karunkon viselve biztos, hogy nem felejtünk otthon. A kisiskolásoknak szánt változata GPS- és mobilhálózat-alapú nyomkövetőt is tartalmaz, amely egy előre programozott számra azonnal riasztást is küldhet, ha azt érzékeli, hogy lekerült a viselője kezéről – olvasható a Digitális Család cikkében.

Telefonálás vs. „lehallgatás”

A csatlakoztatott órák egyik rendkívül praktikus funkciója, hogy egy gombnyomással mobiltelefonná változhatnak. Az előre beprogramozott számokat kihangosítva fel lehet felhívni. Az viszont a funkció hátránya, hogy az eszköz távoli kezelői belehallgathatnak a gyerekek beszélgetésébe vagy akár az iskolai tanórákba.

A „lehallgatás” legegyszerűbb módja a hangüzenetküldés, ekkor az óra addig rögzíti a körülötte zajló eseményeket, amíg a viselője nyomva tart egy gombot. Vannak azonban olyan intelligens órák is, amelyek automatikusan hangrögzítővé válnak, ha a tulajdonosa nem reagál a bejövő hívásra. Szakértők a többi között ebben a funkcióban látnak komoly kockázatokat, hiszen ebből kiindulva a hackerek akár kémkedő szoftvereket is fejleszthetnek a készülékre.

A teljes cikket itt olvashatja el.