Az okosfarmokon a tehenek is jobban érzik magukat

Kapcsolódó cikkek

Az okosfarmokon a tehenek is jobban érzik magukat

Az okosfarmokon a tehenek is jobban érzik magukat

agrár

2 perc

A Cisco érdekesen ötvözte a digitális mezőgazdaságot és a játékos ismeretterjesztést. Tavasszal a felhasználók mobiltelefonján keresztül követhették, hogy mi történik éppen az egyik csatlakoztatott farmon élő, kiválasztott állattal.

Az 5G RuralFirst nevű projektben a vállalat fő partnerei a Glasgow-i Strathclyde Egyetem és egy cégekből, hatóságokból és tudósokból álló konzorcium. A program a skóciai Orkney-szigeteken, valamint az angol Shropshire-ben és Somersetben működik. A hozzá tartozó, beszélő nevű Me+Moo applikációt bármely androidos vagy iOS-es mobilkészülékre le lehetett tölteni.

Hogyan változtatja meg az 5G a mezőgazdaság jövőjét? Olvassa el a CNN Business cikkét is!

A felhasználók, mielőtt kiválasztották a számukra szimpatikus tehenet, csatlakozhattak egy virtuális „csordához”, de akár ők maguk is alapíthattak egy újat. A valóságos állatok lábán és nyakörvén elhelyezett szenzorok aztán valós időben közvetítették számukra, hogy mi történt éppen a kiválasztott kedvenccel. Információt kaphattak például arról, ha az állat éppen legel, de kiderült az is, hogy az adott napon mennyit aludt, kérődzött vagy éppen mennyi tejet adott.

A „felokosított” farmokon minden az állatok kényelméért, illetve végső soron a több tejért van. Íme, néhány fejlesztés:

  • Automata „vakarók”, amelyek forognak, ha az állat hozzájuk dörgölőzik.
  • Érzékelőkkel működtetett függönyök, melyek az aktuális időjárástól függően nyílnak vagy csukódnak.
  • Intelligens etetőrendszer, amely szinte óránként tölti az etetőt, és figyelembe veszi az egyes jószágok egyedi igényeit.
  • Intelligens fejőrendszer: a fejőrobotok nem a gazdaság, hanem a tehén igényeihez alkalmazkodnak. A rendszer minden állatot beazonosít, így követi, melyik mennyi tejet adott egy adott időszakban.

Bár az applikáció viccesnek tűnik, de komoly célt szolgál, hiszen a gazdálkodók számára rendkívül fontos méréseket, adatösszesítéseket végez. A fejlesztés jól érzékelteti, hogy mire képes a Dolgok Internete a mezőgazdaságban.

Mivel a szigetországban fogyasztott élelmiszerek – legalábbis egyelőre – 60 százalékát a brit gazdák termelik meg, így létfontosságú, hogy minden akadály elháruljon a legmodernebb technológiák elterjedése előtt – emelte ki összefoglalójában az IoT Tech News.