Lehúzza a rolót Kuri, a cuki házirobot gyártója

Kapcsolódó cikkek

Lehúzza a rolót Kuri, a cuki házirobot gyártója

Lehúzza a rolót Kuri, a cuki házirobot gyártója

szórakozás

2 perc

Aki olvasta a júliusi fejleményeket, azt bizonyára nem érte meglepetésként a hír. A Mayfield Robotics bejelentette, hogy megszünteti a működését. A cég a Bosch által támogatott startupként kezdte pályafutását, október végén viszont zárja kapuit.

Júliusban a Mayfield már szintén tett egy bejelentést, miszerint a 2015-ös CES-en bemutatott Kuri robotot nem gyártja többé. A lezárás mögött az áll, hogy a Bosch úgy döntött, egy nagyobb portfólióban nincs hely a Kuri számára. Ez alapvetően kihúzta a talajt a Mayfield lába alól, de egy ideig még mindig reménykedtek benne, hogy valahogy sikerül túlélniük.

„Egy Kurihoz hasonló robot megalkotása hatalmas vállalkozás” – írta a júliusi bejelentés után a cég. „Nem tudjuk, hogy mit hoznak számunkra az elkövetkezendő hónapok. De történjék bármi, biztosak vagyunk abban, hogy a házirobotok reneszánsza még csak most kezdődött el!” – tették hozzá.

Az optimizmus ellenére Kuri egy újabb példa azon fejlesztői sztorik sorában, amelyek mind ugyanúgy végződtek: a hype után egy süllyesztőben eltűnt robotmárkával. Részben azért, mert a többség számára túlságosan drága volt a termék. Másrészt a mesterséges intelligenciát is használó otthoni digitális asszisztensek tudása jóval előrébb tart, és megfizethetőbbek is. Bár az okoshangszórók cukiságban nem tudják felvenni a versenyt a kis robotokkal.

Miután vállalatok tucatjaival tárgyaltak új befektetők után kutatva, a Mayfieldnek meg kellett hoznia a végső döntést. „A csapatunk rendkívül csalódott. Az elmúlt négy évben nem csak Kurit alkottuk meg együtt, hanem egy különleges vállalati kultúrát és szellemiséget is létrehoztunk” – írták egy blogbejegyzésben.

Az elkövetkezendő hónapokban a cégvezetés szeretne segíteni abban, hogy dolgozóik el tudjanak helyezkedni a Bosch cégbirodalomban.

Forrás: