A mesterséges intelligencia is benevezett az Eurovízióra

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges intelligencia is benevezett az Eurovízióra

A mesterséges intelligencia is benevezett az Eurovíziós Dalfesztiválra

szórakozás

1 perc

A gépek által írt duett egy kiábrándult szerelem történetét meséli el Izhar Cohen, Izrael első Eurovíziós nyertese és egy számítógép között.

A gépek már bebizonyították, hogy le tudják győzni a világ legjobb sakkozóját és a világ legrégibb társasjátéka, a GO bajnokát is, de arra még nem volt példa, hogy olyan dalt tudjanak írni, ami akár az Eurovíziós Dalfesztiválon is helyt állna.

A napokban zajló verseny alkalmából egy különleges technológiai, zenei, művészi projektet indított egy csoport izraeli művész, zenész, programozó és vállalkozó. A csapat az Oracle innovatív mesterséges intelligenciájával és gépi tanulási technológiájával fogott kreatív alkotásba.

Az új dal készítése során több száz eurovíziós dalt – dallamot és dalszöveget – tápláltak egy neuronhálózatba, majd algoritmusok segítségével több ezer új hangsort és szövegsorokat alkottak. Ezek közül néhány gondosan kiválasztott zenei egység összeolvasztásából született meg a Blue Jeans & Bloody Tears című szám.

A teljes mértékben mesterséges intelligencia által komponált dal magát az Eurovíziós Dalfesztivált ünnepli, annak melodrámáját, sokszor pátoszos, giccses-humoros hangulatát és trükkös megoldásait.

A dalhoz a korábbi izraeli Eurovíziós nyertes Izhar Cohen biztosította az énekhangot, aki az Abanibi című dallal nyerte meg a versenyt hazájának 1978-ban, később pedig az Oleh Oleh (1985) című produkcióval ötödik helyen végzett.