Beszáll a bankbizniszbe a Google

Kapcsolódó cikkek

Beszáll a bankbizniszbe a Google

Beszáll a bankbizniszbe a Google

pénzügy

1 perc

Augusztus elején jelentette be a keresőóriás, hogy nyolc bankkal együttműködésben elindítja mobil bankolási szolgáltatását. Az amerikai pénzintézetek mellett a kanadai Bank of Montreal és a spanyol BBVA amerikai divíziója is beszállt a társulásba.

A folyószámlák a Google Pay rendszerébe épülnek be, és ezen a platformon férnek hozzájuk az ügyfelek. Míg a digitális alkalmazási felületet az internetes cég kezeli, a háttérben az infrastruktúrát, a betétbiztosítást és a szükséges technológiát a partnerbankok biztosítják.

Egyelőre nem világos, hogy a felhasználók hozzájutnak-e a techóriás vagy a bankok által kibocsátott fizikai betéti kártyához is, de a folyószámla-funkció a keresőóriás ígérete szerint valamikor 2021 folyamán indul el.

A nemzetközi pénzvilágban Cache elnevezésű mobil fizetési projektről már tavaly beszámolt a Wall Street Journal, amikor a vállalat hivatalosan bejelentette két bankkal – a Citi és a Stanford Federal Credit Union pénzintézetekkel – való együttműködését. Melléjük lépett be hat további társaság: a Bank Mobile, a BBVA USA, a BMO Harris, a Coastal Community Bank, a First Independence Bank és a State Employees Federal Credit Union (SEFCU) is.

A The Verge portálnak nyilatkozva a Google szóvivője megerősítette, hogy egy ideje már vizsgálták az amerikai pénzintézetekkel való együttműködés lehetőségét.

A cél az volt, hogy az ügyfelek számára lehetőséget teremtsenek alkalmazáson belüli digitális folyószámlák használatara, közben ellátva őket hasznos adatokkal (megtakarítási lehetőségek, költési mintázatok stb.) és pénzügyi eszközökkel. Fontos szempont volt az is, hogy a folyószámlákon elhelyezett összegekre is érvényesek legyenek az amerikai szövetségi betét- és részvénybiztonsági garanciák.