Rágyúrna az egészségügyi funkciókra az Apple Watch

Kapcsolódó cikkek

Rágyúrna az egészségügyi funkciókra az Apple Watch

Rágyúrna az egészségügyi funkciókra az Apple Watch

még több IoT

2 perc

Az almás cég tervei szerint az okosóra a többi között mérné a vérnyomást, a testhőmérsékletet, és jelezné az alvási apnoét is.

Az ikonikus okoseszköz következő generációihoz tervezett egészségmonitorozó funkciók közül némelyik tűnik csak megvalósíthatónak – idézte a Wall Street Journal értékelését a The Verge.

Az ötletek között szerepel a vérnyomás, a vércukorszint és a testhőmérséklet mérése vagy az alvás követése. Az erre vonatkozó részletek közvetlenül azelőtt kerültek nyilvánosságra, hogy bejelentették a következő Apple Watch újdonságait, melyek közt az említett funkciók egyelőre nem kaptak helyet.

A későbbre gondolt változások némelyike új szenzorok beépítésével is jár. A cég fejlesztése a csuklón használható, mandzsettás vérnyomásmérőket lenne hivatott helyettesíteni. A funkció évek óta szerepel az Apple tervei között, 2016-ban már szabadalmat is benyújtottak egy viselhető vérnyomásmérő eszközre.

Ezen dolgozik ugyanakkor a Samsung is. A Galaxy Watch tavaly óta regisztrálhatja a dél-koreai felhasználók vérnyomásában bekövetkező változásokat. Igaz, sokak szerint nem igazán pontosan, ráadásul az eszközt négy hetente egy hagyományos mérővel összevetve kell kalibrálni.

A testhőmérséklet és alvás

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az almás kiegészítő még idén hőmérsékletérzékelőket is kaphat, de most úgy tűnik, erre jövő évig várni kell. Más eszközök – például az Amazon Halo Band vagy a Fitbit Sense – már rendelkeznek a bőr hőmérsékletét monitorozó szenzorokkal, ez azonban nem egyezik meg a test belső hőjének a lázmérős megállapításával.

A WJS szerint az óriásvállalat bővítené a kiegészítő alvást és vérnyomást követő funkcióját is, amely majd képes lehet észlelni az éjszakai légzéskimaradást okozó alvási apnoét.

A jellemzően komplex alvászavarok diagnosztizálni hivatott vizsgálatok az éjszaka folyamán többféle típusú megfigyelést foglalnak magukban. Ahhoz, hogy ebbe az Apple is beszállhasson, a fejlesztőknek valószínűleg meg kell találni a véroxigénszint mérésére legalkalmasabb időpontokat, ha ugyanis a szenzor egész éjjel működne, az elég gyorsan lemerítené az akkumulátort.

Elmozdulnának orvostechnikai irányba is

A cikk szerint a cég jövőképében az is szerepel, hogy megszerzi az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA jóváhagyását a jelenlegi Watch-funkciókra, mint a szabálytalan pulzus követése és a véroxigénszintben bekövetkező csökkenés jelzése.

Az okosóra jelenlegi hatósági engedélye nem vonatkozik ugyanis a diagnosztizált szívritmus-zavarban, például pitvarfibrillációban szenvedőkre, de a véroxigénmérő sincs orvosi eszközként regisztrálva.

A portál szerint a vállalat továbbra is tanulmányozza a vércukorszintet monitorozó és így a diabétesz korábbi felfedezésében segítséget nyújtó funkciót is, bár a glükózszint mérésének nem invazív módját évek óta kutató cég eddig állítólag nem járt nagy sikerrel.

A WJS meg nem nevezett forrásai azonban pesszimisták abban a tekintetben, hogy az említett tervek nagy része valóra válhat-e valaha is. A technológiai fejlesztés, valamint a tesztelés és az engedélyeztetés éveket vehet igénybe. Hiába igyekeznek a különféle technológiával foglalkozó cégek, a jelenlegi viselhető okoseszközök orvosi értelemben egyelőre még nem pótolhatják pontosságban a hagyományos diagnosztikai eszközöket.