Intelligens technológia a rénszarvasok védelmére

Kapcsolódó cikkek

Intelligens technológia a rénszarvasok védelmére

Intelligens technológia a rénszarvasok védelmére

még több IoT

2 perc

Lappföldön speciális nyakörvekkel követik nyomon az állatok tartózkodási helyét.

Finnországban mintegy 1.500 őrzéssel foglalkozó ember megélhetését biztosítják ezek az állatok, az elkóborlás viszont nagy veszélyt jelent az állományra nézve. A vezeték nélküli technológia azonban ebben az esetben is sokat segíthet. Lappföld hatalmas és távoli erdeiben ugyanis kommunikációra képes nyakörvekkel kísérik figyelemmel az állatok hollétét. Ennek köszönhetően a rénszarvasőrzők – akik korábban akár hetekig is kereshették a fagyos vadonban elkóborolt állataikat – a kapcsolódó mobilalkalmazásban azonnal naprakész helyadatokat kaphatnak.

Lappföld rénszarvasai sokak számára a fő megélhetési forrást jelentik, így nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek a modern fejlesztések iránt. Közéjük tartozik a Seppo Koivisto is, aki a helsinki székhelyű Digita infokommunikációs vállalat és a rénszarvas tenyésztési egyesület együttműködésében készült „okosnyakörv” legújabb generációját használja. A szervezet székhelye egyébként a Mikulás hivatalos szülőhelyeként nyilvántartott Rovaniemi városában található.

Koivisto elmondta, mivel egyre nehezebb embert találni a „pásztori” munkára, így esetében különösen fontos a hatékonyság. Úgy tűnik, a nyakörv bevált, mivel használata óta az eddigiekhez képest feleannyi munkavállalót kellett csak felvennie.

A technológiának köszönhetően ráadásul jobban látható, hány támadás történik az orosz határon átszökött ragadozók – például rozsomákok (más néven torkosborzok) és hiúzok – miatt. Évente ugyanis legalább 5.000 rénszarvas ölnek meg, a Lappföld erdeiben elpusztult példányok többségét pedig soha nem találják meg.

A beépített GPS nyomkövetőt tartalmazó nyakörvnek és a speciális, nagy hatóságú vezeték nélküli hálózatoknak köszönhetően viszont a pásztorok könnyebben rálelhetnek az elhullott állatokra, így azok tulajdonosai jelentős kártérítést igényelhetnek a finn kormánytól. Ha ugyanis a nyakörvet viselő rénszarvas több mint 4 órán át nem mozdul, a tartózkodási helyét jelző ikon zöldről pirosra vált az applikációban, ami nagy valószínűséggel ragadozó-támadást jelent. A húsuk, tejük és szőrméjük miatt tartott állatok esetében a nyakörvet a csorda nőstény vezetője kapja.

Mikrochip fejlesztése a cél

A pánt fejlesztésekor fontos szempont volt, hogy alacsony költségű, de hosszú élettartamú akkumulátorral rendelkező eszköz készüljön. A legújabb (szám szerint harmadik) prototípus mérete nagyjából egy csomag kártyáéval egyezik meg, akkumulátora egy feltöltéssel akár egy évig is bírja, ára pedig nagyjából 90 euró.

Matti Sarkela egyesületi vezető bízik benne, hogy előbb-utóbb egy érme méretű, a rénszarvas füléhez csatlakoztatható mikrochipet is sikerül megalkotni. A szakember egyébként korábban egy olyan mobilalkalmazás fejlesztésében is részt vett, amely figyelmezteti a sofőröket, ha rénszarvas tartózkodna a közelükben a jeges utakon.

A vezető reméli, hogy az intelligens megoldások is inspirálhatják a fiatalabb generáció tagjait a finn hagyományok folytatására.

Forrás: