Viselhető kiegészítők a juhtenyésztésben

Kapcsolódó cikkek

Viselhető kiegészítők a juhtenyésztésben

Viselhető kiegészítők a juhtenyésztésben

agrár

2 perc

A Nottinghami Egyetem kutatói agrárszakemberekkel közösen keresik a megoldást a juhok lábvégbetegségeinek megelőzésére.

Az Egyesült Királyságban komoly problémát okoz a juhok körömgyulladása. A fájdalmas betegség az állat sántaságához, majd gyors súlycsökkenéséhez vezethet. A betegségből fakadó problémák érintik a tenyésztőket, a feldolgozókat, a kereskedőket és végső soron a fogyasztókat is. A brit gazdák éves szinten 70 és 210 millió font közötti összeget költenek a betegség kezelésére és leküzdésére.

A szenzorok mindent észlelnek

Most azonban úgy tűnik, hogy a modern technológia ebben is segítséget nyújthat. A Nottinghami Egyetem csapata ugyanis olyan monitorozó rendszert fejlesztett ki, amely ötvözi az Intel feldolgozási technológiáját a FarmWizard platformjával.

Így segít az IoT a szarvasmarha-tartóknak

A viselhető kiegészítő a juhok füljelzőjéhez erősítve gyorsulásmérő és giroszkóp segítségével képes monitorozni az állat mozgását és járását, majd a mért mutatókat egyedi algoritmusokkal ellenőrzi. A sántaság észlelése esetén a rendszer azonnali figyelmeztetést küld a gazdának. Az adatok ráadásul az informatikai felhőbe kerülnek, az edge feldolgozás pedig növeli az adatátvitel sebességét és az akkumulátor élettartamát.

Jasmeet Kaler, az egyetem kutatója elmondta, tudomása szerint ez az első olyan eset, hogy eszközre telepített algoritmus segítségével lehet megfigyelni az állatállományt. A fejlesztés során mintavételi eljárással igyekeztek megtalálni a juhok osztályozásának legmegfelelőbb módját, ugyanakkor mindenképpen energiatakarékos módszert szerettek volna kialakítani.

Olyan megoldás létrehozása volt a cél, amely lehetővé teszi a betegség kialakulásának és az állat viselkedésének a legkorszerűbb technológiák használatával történő monitorozását, de egyúttal figyelembe veszi a gazdálkodási rendszerek korlátait.

A viselhető technológia a következő lépcső

A FarmWizard alapítója, Terry Canning logikus lépésnek tartja a viselhető kiegészítők állattenyésztésben való megjelenését. Úgy véli, a gazdálkodóknak is szükségük van a nagy mennyiségű van adatokra (Big Data), amelyek segítenek nekik a minél jobb és gyorsabb döntések meghozatalában.

Az elmúlt 14 évben a cég olyan számítógépes interfészek kialakításán dolgozott, amelyek megkönnyítik egyebek közt az adott állatállományra vonatkozó információk rögzítését, most pedig a viselhető technológia használatával szeretnék hatákonyabbá tenni az adatgyűjtést és a gazdálkodók munkáját.

Forrás: Internet of Business