Szakemberhiánnyal küzd a digitális mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Szakemberhiánnyal küzd a digitális mezőgazdaság

Szakemberhiánnyal küzd a digitális mezőgazdaság

IoT Podcast

20 perc

A magyar agrárcégek a precíziós gazdálkodás területén nagyjából a világ középmezőnyébe sorolhatók, a megfelelő „adattudósokból” ugyanakkor komoly hiány mutatkozik a hazai munkaerőpiacon.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A digitalizált mezőgazdaság terjedése megállíthatatlannak tűnik. A precíziós gazdálkodás esetében például szenzorok segítségével monitorozzák a szántóföldeket, hogy minél optimálisabb terménymennyiséget állíthassanak elő, de az innovatív fejlesztés részét jelenthetik egyebek közt az okostraktorok is.

„Felemás a helyzet ezen a területen. Számos hazai gazdálkodó használ már olyan komplex gépeket, amelyek képesek arra, hogy az általuk előállított adatokat tárolják, továbbítsák. Ebből a szempontból akár kedvező is lehetne a helyzet, mert a legmodernebb traktorok, mezőgazdasági berendezések, gépsorok már képesek ilyen funkciókra. Viszont nem minden esetben állnak rendelkezésre az adatok feldolgozásához szükséges informatikai rendszerek. Ami pedig igazán gondot okoz, az a megfelelő adatelemzési szakemberek hiánya” – vázolta a hazai tapasztalatokat Varga Zsigmond, az SAP üzletfejlesztési vezetője a Trend FM műsorában.

Az agrárium és az informatika közös metszete

A problémát az jelenti, hogy két, alapvetően egymástól távol álló terület közös metszetére van szükség. Ugyan vannak matematikusok, statisztikusok, akik kifejezetten jártasak a modellépítésben, ám emellett szükséges, hogy rendelkezzenek a megfelelő mezőgazdasági tudással is. A sikeres projektek példáján látszik, hogy legtöbbször egy statisztikai modellezéshez értő informatikus és egy agrárgazdálkodó kezd el együtt dolgozni, és első körben jobban megismerik egymás szakterületét.

Az 5G itt is mindent felforgat

Ahogy más ágazatokban is várható, úgy az agráriumban is gyökeres változásokat hozhat a fejlesztés alatt álló ötödik generációs mobilhálózat. A megnövekedett sávszélességnek köszönhetően könnyebbé válhat egyebek közt a képfelismerésen alapuló teljesítményellenőrzés is.

Jelenleg kivitelezhetetlen lenne a felvételeket készítő eszközökre (jellemzően drónokra) szerelni az elemzéshez szükséges szerverkapacitást, sokkal egyszerűbb a nagyfelbontású kamera képeit továbbítani a központba. Épp emiatt minél nagyobb adatforgalmat képes kezelni egy mobilhálózat, annál pontosabban működhet a jövőben a technológia.

Hallgassa meg az M2M Zóna adását!