Agrárkörkép: íme, a legújabb technológiai trendek

Kapcsolódó cikkek

Agrárkörkép: íme, a legújabb technológiai trendek

Agrárkörkép: íme, a legújabb technológiai trendek

agrár

2 perc

A Berg Insight piackutató felmérése szerint a következő években rohamosan növekszik majd a mezőgazdasági termelés során alkalmazott vezeték nélküli eszközök száma.

A szakértők becslése alapján az összetett éves növekedési ráta (CAGR) mintegy 10 százalék körül alakulhat, így a 2016-ban 17 milliós nagyságrendű készülékállomány 2021-re megközelíti majd a 27,5 milliót. 

Milyen eszközökről van szó?

A vezeték nélküli megoldások igen széles palettája segíti manapság az agráriumot, melyek az eltérő jellemzőknek köszönhetően többféle gyakorlati alkalmazást tesznek lehetővé. A 802.15.4-es alapú szabványok számítanak a leginkább elterjedt vezeték nélküli technológiának, például ezeket széles körben alkalmazzák a fejőstehenek megfigyelését biztosító alkalmazásokban. 

M2M és IoT: a mezőgazdaság az egyik húzóágazat

A mobilkommunikációt főként a telematikában és a távoli felügyeletet is lehetővé tevő, például a termőföldeken beüzemelt szenzoros rendszerekben használják. 2016 végén az ilyen típusú mobilkapcsolatok száma elérte a 800 ezret, 2021-ben pedig a 3 milliót is meghaladhatja évi 30,2 százalékos összetett növekedési ütemmel számolva.

Az előrejelzések szerint az LPWA (alacsony teljesítményű, viszont nagy területre kiterjedő) hálózati technológiák elterjedése lesz a legmeghatározóbb. 

A Berg Insight kitekintése a mezőgazdasági technológiák piacára már csak azért is pozitív, hiszen az agráriumban egyelőre erősen alulreprezentáltak a vezeték nélküli, IoT (Dolgok Internete) alapú megoldások. A földeken, mezőgazdasági telepeken és a tejtermelés során használt gépeket gyártó cégek hagyományosan kisebb, szakosodott szereplőket választottak partnernek, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szabadalmaztatott technológiák fejlesztésére is.

Egyre komplexebbé válik a technológiai környezet

Fredrik Stålbrand IoT-re szakosodott elemző szerint a piacvezető szolgáltatók főként olyan technológiai platformokba fektetnek, melyek képesek támogatni a harmadik fél által fejlesztett hardverek és szoftverek integrációját. Erre szükség is van, hiszen a mezőgazdasági berendezések manapság egyre nagyszabásúbb rendszerek részét képezik.

Az egyre összetettebbé váló technológiai környezet, melyben a gazdálkodóknak dolgozniuk kell, egyben sokkal kiterjedtebb szolgáltatási palettát is igényel, hogy támogathassa az innovatív rendszerek kiépítését és az alkalmazott korszerű megoldások széles körét. Mivel a rendszerek közötti átjárhatóság továbbra is kihívást jelent, a speciális szolgáltatások és a technikai segítségnyújtás iránti igény erősödhet. A kereslet felfutását erősíti természetesen, hogyha egyre több gazdálkodó veszi át a precíziós megoldásokat, a földeken működő szenzoros rendszereket és az állatokat megfigyelő technológiákat – foglalta össze a szakértő.

Forrás: IoT Business News