Ipari forradalom az agráriumban

Kapcsolódó cikkek

Ipari forradalom az agráriumban

Ipari forradalom az agráriumban

gyártás

2 perc

A műholdas kommunikációs rendszerekkel foglalkozó Inmarsat kutatása szerint a különböző szektorok közül a mezőgazdaságban a legnagyobb az érdeklődés az okostechnológia iránt.

A tanulmány a bányászat, az energiaipar és a szállítmányozás mellett a világ 100 legnagyobb agrártechnológiai cégétől érkezett válaszokat is összegezte. A mezőgazdaságban a vizsgált társaságok 62 százaléka már teljesen vagy részben használ Dolgok Internetén alapuló megoldásokat, 27 százalékuk pedig a következő fél ėvben tervezi azok bevezetését. Ez az arány sokkal magasabb, mint a másik három vizsgált szektor esetén. Az is látható, hogy az IoT-alapú (Internet of Things, Dolgok Internete) megoldásokra fordított befektetések további látványos növekedése várható a következő néhány évben. 

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Az Inmarsat agrárfejlesztési igazgatója kiemelte: ahogy a Föld népessége 2050-re egyes becslések szerint elérheti a tízmilliárdot, az emberiség olyan új kihívásokkal néz szembe, mint a fenntartható vízforrások vagy a termőterületek optimális kihasználása a minél nagyobb termésátlagok érdekében. Továbbá még nagyobb hangsúlyt kap az erőforrások hatékony elosztása is. Ayan Jobse-Alkemade szerint a gazdálkodóknak a munkájuk minden részletében, az elejétől a végéig okosabbnak, gazdaságosabbnak és gyorsabbnak kell lenniük, ebben segíti őket az agrártechnológiai (agritech) szektor. 

A kutatásból az is kiderül, hogy az IoT a bányászatban is fontos szerephez jut, és az okosfejlesztések segítségével a cégek jobban meg tudnak felelni az alkalmazottaik, a kormányzat, a környezetvédő vagy éppen a részvényeseik felől érkező elvárásoknak. 

Joe Carr bányászati igazgató az iparág környezetvédelmi feladatait emelte ki. Arra is kitért, hogy mivel a bányák speciális és különösen veszélyes munkahelynek számítanak, így érthetően rendkívül fontos a biztonság kérdése is. Az IoT-megoldások ugyanakkor lehetővé teszik, hogy távolról is figyeljék a körülményeket, változásokat, és a begyűjtött valós idejű adatok elemzésével előre jelezhetik az eseményeket, és remélhetőleg időben reagálhatnak.

Forrás: IoT Tech News