A magyarok harmada tartja magát telefonfüggőnek

A magyarok harmada tartja magát telefonfüggőnek

A magyarok harmada tartja magát telefonfüggőnek

szórakozás

2 perc

A mobilunkkal a kezünkben kezdődik és ér véget minden hétköznapunk, mégis mindössze a magyarok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek – derül ki a Huawei megbízásából 12 európai országban készített kutatásból.

Az Ipsos által végzett felmérés szerint a magyarok több mint fele még a mellékhelyiségbe is gyakran az okostelefonjával megy, 45 százalékuk ébredés után elsőként a telefonja után nyúl, csaknem kétharmaduk pedig lefekvés előtt is a mobilját nyomkodja.

Inkább internetezünk, mint telefonálunk

Kínában már a lakosság fele telefonról internetezik

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok már egyáltalán nem hanghívásra használják elsődlegesen a készüléküket. Fotózásra a válaszadók 83 százaléka használta a telefonját a megkérdezést megelőző héten, szöveges üzenetek küldésére 77, közösségi oldalakhoz való csatlakozásra 76, míg hanghívásra csupán 62 százalékuk.

Ez utóbbi lényegesen kevesebb, mint az európai átlag (73 százalék), de másban is eltérünk a kontinens többi lakójától. Míg nálunk a válaszadók 55, addig a többi országban a válaszadók 58 százaléka játszik a készülékén egy átlagos héten.  

A hazai felhasználók európai társaiknál többet tartják maguknál a készülékeiket. 10-ből 3 megkérdezett több mint 20 órán keresztül képtelen megválni a mobiljától annak ellenére, hogy kétharmaduk maximum napi 3-8 órán keresztül használja aktívan a készülékét.

Inkább szabadság, mint kötöttség

A résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy miként „éreznek” a telefonjaik iránt. A válaszadók alapvetően pozitív érzéseket társítottak a készülékükhöz. A magyarok 88 százaléka inkább imádja a telefonját, mint gyűlöli, illetve több mint háromnegyedük érzi inkább szabadságnak, mint kötöttségnek azt, hogy van okostelefonja.

93 százalék szerint a készüléke segítséget jelent számára a mindennapokban, és 55 százalékuk úgy véli, hogy a telefon inkább összeköti, mint eltávolítja az embereket egymástól. Az is kiderült, hogy a hazai felhasználók háromnegyede nem tudna lemondani az okostelefon használatáról. Ennek ellenére a válaszadók kevesebb mint harmada (29 százalék) tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a régiós átlagtól (42 százalék). 

Sokan ugyanakkor egyre tudatosabban állnak hozzá a mobilozáshoz. A kutatás szerint a magyarok 42 százaléka úgy érzi, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49 százalékuk pedig e felismerésnél is tovább jutott, és megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.