Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

még több IoT

1 perc

A méhállomány folyamatos csökkenése drasztikus következményekkel járhat az élelmiszer-termelésben, hiszen ezek a rovarok rendkívül hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.

A japán Advanced Industrial Science and Technology (AIST) intézet már előrehaladott kísérleteket folytat a mesterséges beporzás terén – számolt be a fejlesztésről a Gazda blog. A növények virágainak irányított megtermékenyítése már alkalmazott technológia például a vetőmagtermesztésben vagy a kukorica címerezésénél. A drónok ilyen területen való alkalmazása még abszolút újdonságnak számít.

Dolgozó drónok – Megérik a pénzüket

A csupán 42 milliméter méretű apró szerkezetek külsejét a méheket imitálva lószőrrel és speciális ragacsos anyaggal látják el, így repülnek virágról virágra, és közben magukon hordozzák a virágport.

A kísérletek során eddig liliomokat már sikerült beporozni, ám a kutatás vezetője szerint még további fejlesztésekre van szükség, hogy nagyobb volumenben is képesek legyenek a mesterséges megtermékenyítésre.

Világszerte számos kutatóintézet foglalkozik a beporzás mesterséges kiváltásával, eddig azonban mindenhonnan csak részeredményekről számolhatnak be. Mindezek mellett a blog is hangsúlyozza, hogy ezen a területen a gazdálkodók és alapvetően minden ember elsődleges feladata, hogy magukat a méheket óvják a veszélyektől. Az ilyen komplex természetes folyamatokat ugyanis lehet, hogy soha nem tudnánk robotokkal kiváltani.