Zümmögő szenzorok: így vizsgálják a rejtélyes méhpusztulást

Zümmögő szenzorok: így vizsgálják a rejtélyes méhpusztulást

Zümmögő szenzorok: így vizsgálják a rejtélyes méhpusztulást

még több IoT

2 perc

Világszerte tízezer egészséges háziméhet láttak el nyomkövető érzékelőkkel, hogy a kutatók megpróbálják felderíteni tömeges pusztulásuk okait.

Az 5,4 milligramm súlyú mikroérzékelőket a rovarok hátára helyezték. A chipekben lévő elem vibrációval termel energiát, az apró chip rögzíti, mennyi időt tölt távol a kaptártól és mekkora távolságokat repül a háziméh. A kaptárakban helyezték el a fél bankkártya nagyságú vevőberendezést, amelyek rögzítik a kapott adatokat.

A szenzorok rögzítik a rovarirtószerek hatását, a lég- és vízszennyezettséget, de feljegyzik azt is, mit fogyasztott a rovar és milyen időjárás uralkodik a térségében.

A nemzetközi kutatási programban részt vevő ausztrál kutatók egy felnőtt hátára vett hátizsákhoz hasonlítják a nyomkövető szenzorokat, amelyek súlya egyharmada annak, amit egy méh elbír. Az átlagos hátizsákkal ellentétben azonban ez a teher a háziméh életének végéig a hátán marad.

A technológiát Tasmániában fejlesztette ki az elmúlt két évben az ausztráliai tudományos és ipari kutatási szervezet, a CSIRO.

Világszerte vészesen csökken a méhpopuláció nagysága, 2014 nyarán például a méhcsaládok 40 százaléka pusztult el az Egyesült Államokban, amiért a szakemberek a rovarirtó szerek használatát, a rovart megtámadó betegségeket és élőhelyük zsugorodását okolják.

Ez veszélybe sodorja a beporzásra váró termést – hangoztatta Paulo de Souza, a CSIRO tudományos vezetője. „A világ egyes részein egy egészséges méhcsalád óramű pontossággal dolgozik egyik nap, ám a következő napon minden egyes méh elpusztul, és nincs elképzelésünk arról, hogy miért” – mondta a professzor a BBC-nek.

„Ez ma már oly gyakori, hogy a szindrómát kolóniaösszeomlás-rendellenességnek hívjuk, ám egy egyedül dolgozó kutató képtelen megoldani ezt a rejtélyt” – tette hozzá.

A szenzorokkal ellátott háziméhek ugyan nem lesznek képesek  a szokásos mennyiségű virágport begyűjteni, de a módszerrel sokat többet tudhatnak meg róluk a kutatók – számolt be az MTI összegzéséről a gazdasagiradio.hu.