M2M a mezőgazdaság szolgálatában

M2M a mezőgazdaság szolgálatában

M2M a mezőgazdaság szolgálatában

gyártás

2 perc

A farmokon, illetve a jószágokon elhelyezett szenzorok valós idejű adatokat gyűjtenek a levegő és a termőföld hőmérsékletéről, a páratartalomról, a szél erősségéről, az időjárásról, illetve az állatok egészségi állapotáról.

Ahhoz a földhözragadt elképzeléshez képest, amely a legtöbbünkben él a családi gazdaságokkal kapcsolatban, a farmerek mindig is az elsők között alkalmazták a legújabb technológiákat. Végül is bármi, ami segít az agráriumban dolgozóknak, hogy javítsák a terméshozamokat, illetve a lehető legtöbbet hozzák ki a hozzájuk tartozó földterületekből, csakis a hasznukra válhat. Napjainkban már a termelők jelentős része úgy járja végig a gazdaságát, hogy közben egy GPS-szel felszerelt okostelefont tart a kezében, amelyre korábban a mezőgazdasághoz kapcsolódó alkalmazásokat töltött le.

High-tech a magyar földeken is >>Annak fényében, hogy a farmok az utóbbi időben egyre nagyobbakká válnak - a kiterjedésük az Egyesült Államokban az elmúlt 25 év folyamán a kétszeresére emelkedett – a gazdálkodók (vagy - ahogy az már egyre gyakoribbá válik - azok a hatalmas szervezetek, amelyek irányítják a telepek működését) rendkívül gyorsan beüzemelték az internetre csatlakozó, a környezetükről adatokat gyűjtő készülékeket. Az intelligens berendezések segíthetnek abban, hogy a beépített szenzorokból származó adatok révén a termelők pontosabb képet kaphassanak a termésről, a várható hozamokról, az időjárási körülményekről, a páratartalomról és az állatállományról.  

A mezőgazdasági gépeket forgalmazó John Deere legújabb készülékei most már nem csupán arra alkalmasak, hogy szántsanak, vessenek és arassanak, hanem a korszerű érzékelők segítségével a farmerek egy saját kis „évkönyvet” állíthatnak össze. A berendezésekben található szenzorok ugyanis információt gyűjtenek a levegő és a termőföld hőmérsékletéről, a páratartalomról, a szél erősségéről, a csapadékról, a napsugárzásról, valamint az esőzésekről. Az intelligens öntözési rendszerek napjainkban pontosan a megfelelő mennyiségű vízzel locsolják meg a földeket azokon a területeken, ahol erre tényleg szükség van, ráadásul arra is alkalmasak, hogy kiszűrjék az esetleges szivárgásokat a vízcsövekben - és ennek életbevágó jelentősége lehet az olyan száraz, és aszály sújtotta vidékeken, mint például Kalifornia.

Egy vállalkozás például kifejlesztett egy olyan szenzort, amelyik képes észlelni, ha elszaporodnak a kártevők a terményeken, majd automatikusan olyan kémiai vegyületeket – feromonokat – bocsát ki, amelyik megzavarja az állatok párzási rituáléját. Ennek további jelentős előnye, hogy a farmereknek sokkal kevesebbet kell rovarirtó szerekre költeniük.

A Dolgok Internete után jön a Malacok Internete >>A korszerű, internetre csatlakozó eszközöknek napjainkban már egészen megdöbbentő felhasználási módjai is léteznek; vannak olyan gazdaságok például, ahol a teheneket is intelligens érzékelőkkel látják el, amelyek valós időben továbbítják a környezetükre, valamint a saját állapotukra vonatkozó információkat. Egy hollandiai vállalkozás pedig olyan szenzorokat fejlesztett ki, amelyeket szintén a jószágokra kell felszerelni, így azok képesek jelezni, hogy mely állatok tüzelnek, melyek betegek, vagy vemhesek.

Ha kíváncsi a további részletekre, olvassa el korábbi cikkeinket is!

Komoly kihívások elé néz még a Dolgok Internete >>

Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT >>

Egyik napról a másikra újulnak meg a gyárak >>

Bevetették magukat az autóipari nagyágyúk >>

Okosvárosok a jövő országútján >>

Repülőkön és vasúton is tarol a Dolgok Internete >>

Egészség és hosszú élet a szenzorok jóvoltából >>

Okosan áramlik az energia az otthonokba >>

Forrás: The Globe and Mail