A halgazdaságok is jól járhatnak a gépi tanulással

A halgazdaságok is jól járhatnak a gépi tanulással

A halgazdaságok is jól járhatnak a gépi tanulással

még több IoT

2 perc

A norvég-amerikai Aquabyte 3,5 millió dolláros tőkét gyűjtött össze, hogy ebből finanszírozza új fejlesztő csapatát. A szakemberek a halgazdálkodás költségeit csökkentő, gépi tanulást és számítógépes látást támogató szoftver finomításán dolgoznak.

A befektetők között van többek között a Costanoa Ventures és a New Enterprise Associates, valamint a Princeton Egyetem is. A technológia fejlesztésén dolgozó csapat a San Franciscó-i központban és Norvégiában egyaránt jelen lesz. A norvégoknál a tesztelés lesz hangsúlyos, mivel a skandináv országban jóval több a halgazdaság, mint az Egyesült Államokban.

Az Aquabyte kezdetben két algoritmust fejlesztene, az egyik folyamatosan figyelné a lazacok növekedését, a másik az állatokban időnként előforduló parazita, a tengeri tetű megjelenésére figyelmeztetne. A cég vezetője szerint nem lesz könnyű feladatuk, a lazacok testhőmérséklete ugyanis reagál a környezetük hőmérsékletének változására, így a gépi tanulásnak rengeteg adattal kell megbirkóznia.

A számítógépes látáson keresztül adatot szolgáltatnak majd a víz alatti 3D kamerák is. A mérések során környezeti információk érkeznek például a hőmérsékletről, az oxigénszintről, és szerepet kapnak a szakemberek által betáplált adatok is. Például arról, hogy mennyi táplálékra van szükségük a halaknak.

A startup jelenleg az etetéshez kapcsolódó algoritmusok megalkotásán dolgozik. A végső cél, hogy ezeket a programokat finomhangolják, és a haltenyésztők pontosabban monitorozhassák a szükséges táp mennyiséget. A cég szerint ezek a költségek akár 20-30 százalékkal is csökkenthetőek a fejlesztésnek köszönhetően.

Az algoritmust egyelőre lazacokra dolgozzák ki, később azonban más halfajok, sőt más piacok is szóba jöhetnek. Norvégia után akár Chile, Kanada és Skócia is a bővítés terepe lehet.

Forrás: Forbes