Íme, a világ legdrágább robotséfje

Kapcsolódó cikkek

Íme, a világ legdrágább robotséfje

Íme, a világ legdrágább robotséfje

még több IoT

1 perc

A londoni székhelyű Moley Robotics Dubajban mutatta be a világ első olyan robotját, amely az ígéretek szerint minden konyhai művelet elvégzésére képes.

A Moley Kitchen robotséf ötletgazdája, Mark Olejnyik orosz matematikus és informatikus, aki kiemelte, hogy találmánya teljesen önállóan sürög-forog majd az éttermi konyhákban.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a gép 248.000 fontba (körülbelül 100 millió forintba) kerül. Olejnyik elismerte a magas költségeket, ugyanakkor a cég bízik benne, hogy mint minden újdonságnak, úgy idővel ennek is csökken majd az ára.

Az ötletgazda hozzátette: már 1205 minősített értékesítési megkeresés érkezett a gép megvásárlását fontolgató érdeklődőktől.

A robotot Tim Anderson kulináris újító és a BBC MasterChef 2011-es sorozatának győztese közreműködésével fejlesztették ki. A séf főzési technikáit 3D-ben rögzítették, és egyedi algoritmusok segítségével elegáns digitális mozgássá alakították azt.

Anderson és séftársai, Nicole Pisani és Andrew Clarke 30 ételt készítettek el. A rendszer kapacitása egyelőre ekkora mennyiségre terjed ki, de a kapcsolódó adatbázist havi szinten frissítik. A leendő ügyfelek pedig a digitális menüből több mint 5.000 recept közül válogathatnak majd, valamint saját kedvenc ételeiket is rögzíthetik.

A speciális kétkarú robotot a német Schunk robotikai vállalattal együttműködve fejlesztették ki. A robotkar képes megbízhatóan reprodukálni az emberi kéz mozgását. 

A gép önállóan ki tudja venni az alapanyagokat az okoshűtőből és a főzőlap hőmérsékletét is be tudja állítani. Sőt, kiönti és összekeveri a hozzávalókat, valamint magára a főzésre és a tálalásra is képes, továbbá el is pakol és mosogat maga után.

Forrás: